Na horách trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 25 November 2015, 09:15 • 2 min
Na horách trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a západných Tatier trvá aj dnes iba malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Neustále treba mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva nás môžu ohrozovať lavínové zosuvy," zdôraznil s tým, že uvoľnenie lavíny môže spôsobiť neprimerane veľké dodatočné zaťaženie vo všeobecnosti stabilizovanej a nosnej snehovej pokrývky strmých svahov.

 

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno s dobrou viditeľnosťou. Iba miestami na podhorí, najmä v Malej Fatre, hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus šesť stupňov Celzia. Vládlo prevažne bezvetrie, vo vyšších nadmorských výškach v Tatrách fúkal slabý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 10, miestami v nárazoch do 45 kilometrov za hodinu. Vo Fatrách prevládal slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 10 kilometrov za hodinu.

 

"Nový sneh nepripadol, výška snehovej pokrývky je variabilná a pohybuje sa v rozpätí od poprašku až do 50 centimetrov," dodal Richnavský. Sneh z posledného sneženia je previaty na záveterné svahy s prevažne južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies