Na horách stredného Slovenska môže zafúkať silnejší vietor

NETKY.SK • 11 Marec 2018, 18:23 • 2 min
Na horách stredného Slovenska môže zafúkať silnejší vietor

BRATISLAVA – Na horách stredného Slovenska môže zafúkať silnejší vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Výstraha platí pre niektoré časti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Týka sa to predovšetkým okresov Žilina, Martin, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Podľa meteorológov by mohol v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť 110 – 125 km/h.

 

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ.

 

So silnejším vetrom treba predbežne počítať od nedele od 22.00 h do pondelka (12.3.) do poludnia. SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pred ľadovou povodňou. Tie sa týkajú okresov Námestovo a Tvrdošín. "Vzhľadom na oteplenie sa na tokoch vytvárajú ľadové úkazy, ako chod ľadu a ľadová zápcha, ktoré spôsobujú vzdutie vodných stavov," podotýka SHMÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona