Na horách stále trvá riziko víchrice

NETKY.SK • 20 November 2016, 11:19 • 2 min
Na horách stále trvá riziko víchrice

BRATISLAVA - Na horách stále trvá riziko víchrice. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý pre silný vietor vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

slovakia

left justify in out

"Na hrebeňoch hôr v polohách nad 1500 m sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 115 - 140 km/h," informuje webstránka SHMÚ. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "A pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," dopĺňajú hydrometeorológovia.

 

V trochu nižších polohách platí výstraha prvého stupňa. "V polohách od výšky cca 1000 m sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 90 - 115 km/h," píše na webe SHMÚ. Aj táto rýchlosť môže byť pre ľudské aktivity nebezpečná a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

Výstraha druhého stupňa platí pre viaceré okresy v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ pre viaceré okresy v Trenčianskom a Košickom kraji. Bez výstrahy pred vetrom sú okresy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

 

SHMÚ varuje aj pred možným vznikom povodne z trvalého dažďa. Pre okres Žilina - Rajčanka vydal výstrahu prvého stupňa. "Na toku Rajčanka v Poluvsí pretrváva vodný stav zodpovedajúci prvému stupňu povodňovej aktivity," informuje SHMÚ.

 

Na víchricu upozorňuje aj Slovenská správa ciest (SSC). Vodičov varuje aj pred hmlou, ktorá obmedzuje dohľadnosť do 100 m v lokalite Štós a do 200 m na Čertovici.

 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na časti územia východného Slovenska suchý.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies