Na horách stále lokálne trvá malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 28 November 2015, 11:41 • 2 min
Na horách stále lokálne trvá malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne (od nadmorskej výšky 1900 metrov nad morom) Vysokých a Západných Tatier stále lokálne trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Snehová pokrývka je relatívne dobre spevnená a stabilná. Iba miestami sa nachádzajú snehové vankúše a záveje s väčším množstvom previateho snehu. "Najviac snehu je akumulovaného pod skalnými stenami a v terénnych depresiách. Pri oteplení sa predpokladajú malé spontánne splazy vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach," upozornil Richnavský.

 

Dnes ráno bola na horách prevažne veľká oblačnosť a na podhorí na mnohých miestach silná hmla. Vo vyšších nadmorských výškach miestami prechodne zmenšená oblačnosť až polojasno. Vo Vysokých Tatrách doznievalo slabé nočné sneženie.

 

Oproti piatku (27.11.) sa opäť výraznejšie oteplilo. Najmä vo Fatrách a Západných Tatrách mala teplota typický inverzný priebeh. Na hrebeňoch a vrcholoch sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od mínus dvoch do polstupňa Celzia, na podhorí klesla aj na mínus šesť stupňov Celzia. Prevládal slabý vietor severného až severozápadného smeru s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu, miestami v nárazoch prechodne s rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých a Nízkych Tatrách od poprašku do jedného centimetra nového snehu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona