Na horách sneží, fúka silný vietor, hrozba lavín stúpa

NETKY.SK • 25 November 2013, 12:21 • 2 min
Na horách sneží, fúka silný vietor, hrozba lavín stúpa

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie a takmer všade so snežením, na severnej strane Tatier silným. Prudko sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14 do -3°C.

slovakia

left justify in out

Fúkal silný severozápadný vietor, vo vysokých polohách až víchrica s rýchlosťou do 22 m/s (80 km/hod), v nárazoch miestami až 30 m/s (110 km/hod.) Za uplynulých 24 hodín pripadlo od 3 do 15 cm nového snehu, na severnej strane Tatier (najmä v Poľsku) pripadlo 25 až 40 cm. Nový sneh je vplyvom veľmi silného vetra previevaný z horných partií na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy, kde je ukladaný vo forme snehových dosiek a vankúšov. Tie sú značne nestabilné.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Belianskych a Západných Tatier sa pre silné sneženie a vetra vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasne. Týka sa to najmä svahov s hladkým, trávnatým podkladom a na miestach, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny. 

Situácia na severnej strane Tatier, najmä v poľskej časti, je horšia, v dolinách pripadlo 20 až 45 cm nového snehu, preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Viac info na www.topr.pl 

Lavínové nebezpečenstvo pri pretrvávajúcom snežení má stúpajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies