Na horách sa výrazne oteplilo, v Tatrách trvá mierna hrozba lavín

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:40 • 2 min
Na horách sa výrazne oteplilo, v Tatrách trvá mierna hrozba lavín

Na horách sa výrazne oteplilo, v Tatrách trvá mierna hrozba lavín

slovakia

left justify in out

img

Vo vysokohorskom teréne Západných, Nízkych a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
      Ojedinelé strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a najmä žľaby, kde je previaty sneh, majú stále iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Prípadné uvoľnenie lavín môže zapríčiniť jej veľké dodatočné zaťaženie. Vo Fatrách je po prechodnom miernom zvýšení opäť len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.
      Dnes ráno bolo v Tatrách polooblačno, v ostatných pohoriach zamračené, na vrcholoch hmlisto. Teplota vzduchu sa pri výraznom oteplení pohybovala od -4 do +2 stupňov Celzia. „Vietor sa utíšil. Fúkal prevažne mierny západný s rýchlosťou do 20 km/h, na hrebeni Západných Tatier čerstvý do 45 km/h,“ spresnil Kyzek.
      V priebehu uplynulých 24 hodín pripadlo iba miestami do 1 cm snehu. V stále podpriemernej snehovej pokrývke vytvorili predchádzajúce nízke teploty nebezpečné formy hranato zrnného snehu. V žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach sa naďalej nachádzajú málo stabilné vetrom nafúkané snehové dosky a vankúše.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies