Na horách sa výrazne ochladilo

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 10:07 • 2 min
Na horách sa výrazne ochladilo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, hmlisté počasie a na mnohých miestach so slabým snežením.

slovakia

left justify in out

Po prechode studeného frontu sa výrazne ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -12°C do 0°C. Fúkal mierny až čerstvý, vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou 10 - 22 m/s, v nárazoch miestami až 28 m/s. Ako ďalej agentúru SITA informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, za posledných 24 hodín pribudlo od poprašku do 3 cm nového snehu a v polohách nad 2000 metrov od 3 do 10 cm nového snehu.

 

Snehová pokrývka sa vplyvom ochladenia stabilizovala. Nebezpečné však môžu byť miesta, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1300 m n.m. na južnej strane a 1100 m na severnej strane pohorí. Snehová pokrývka je navyše veľmi nerovnomerná - mnohé svahy, hrebene a rebrá sú už bez snehu, a naopak, na južných juhovýchodných a východných svahoch ako aj svahoch pod skalnými stenami je výška snehu 1 až 2 metre.


Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zrána malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. To sa vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier (nad 1800 m) popoludní vplyvom sneženia zmení na mierne (2. stupeň). Snehová pokrývka je sadnutá a vplyvom silného ochladenia všeobecne spevnená. Na povrchu sa nachádza nový sneh, ktorého hrúbka s nadmorskou výškou narastá, vo vysokých polohách Tatier (nad 2000 m) je 5-10 cm a vplyvom silného vetra vytvára snehové dosky a preveje. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. Samovoľný zosuv lavín sa nepredpokladá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies