Na horách sa vyjasnilo, vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 16 December 2015, 09:40 • 2 min
Na horách sa vyjasnilo, vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách dnes ráno prevládalo inverzné počasie. Vo vyšších polohách bolo jasno, slnečno, s výbornou dohľadnosťou, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. V nižších polohách a na podhorí prevládala nízka oblačnosť a hmla.

slovakia

left justify in out

Vo vyšších polohách sa citeľne ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v polohách nad 2 000 m n. m. od -11°C do -6°C, v nižších polohách a v podhorí dosahovala teplota vzduchu miestami aj 0°C. Vietor sa utíšil, fúkal prevažne slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 15 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami do 30 km/hod.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo do jedného centimetra snehu vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch, v záveroch dolín a v úzkych žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý.


Vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 2 000 m n. m. najmä v záveroch dolín, úzkych žľaboch, kuloároch a lokalitách pod strmými skalnými stenami trvá lokálne mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V uvedených miestach sa nachádza miestami aj viac ako 100 cm snehu a môžu sa tu nachádzať málo stabilné snehové vankúše a dosky. Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú aj málo stabilné snehové preveje. Platí, že nebezpečné sú predovšetkým záveterné, teda južné, juhovýchodné a východné svahy. V ostatných pohoriach na Slovensku trvá vo vyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z medzinárodnej stupnice.

 

Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá, miestami až ľadová nosná snehová pokrývka. Slabé sneženie z posledných dní spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch vytvorilo nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť.
Lavínové nebezpečenstvo v najbližších dňoch má klesajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies