Na horách sa mierne ochladilo, trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva a silný vietor

NETKY.SK • 23 Február 2016, 09:16 • 2 min
Na horách sa mierne ochladilo, trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva a silný vietor

BRATISLAVA - Počasie bude dnes pod vplyvom zvlneného studeného frontu. Mierne sa ochladilo, teploty na horách sa pohybovali od -4°C do 8°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Na hrebeňoch fúkal prevažne západný až severozápadný prudký vietor, ktorý na hrebeni Nízkych Tatier v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120 km/h. Pri poslednej perióde sneženia snežilo len v najvyšších polohách.

 

Nad hranicou sneženia (1 800 m n m.) napadlo do 40 cm nového snehu, ktorý bol vplyvom silného vetra masívne previevaný na záveterné svahy so severovýchodnou až juhovýchodnou orientáciou. Vysokohorské hrebene sú vyfúkané na tvrdý podklad a na zavetrených stranách sú vytvorené preveje. Snehová pokrývka je v stredných a nižších polohách vlhká až mokrá. Vo vyšších polohách zrána stvrdnutá, prípadne sa vyskytuje kôra. Vplyvom denného oteplenia v priebehu dňa bude sneh oťažievať a jeho stabilita bude klesať.


V pohoriach nastala typická jarná situácia, pri ktorej stabilita snehu sa vplyvom oteplenia mení v priebehu dňa. Počas mierneho nočného ochladenia sa snehová pokrývka stabilizovala a lavínová aktivita je koncentrovaná do obedňajších a poobedňajších hodín. V pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej stupnice.

 

Snehová pokrývka je spevnená, ale nebezpečné sú veľmi strmé severovýchodné až juhovýchodné vysokohorské žľaby a muldy, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu, ktorý ešte nie je úplne zviazaný s tvrdým podkladom. Na takýchto miestach sa vytvorili menej stabilné snehové dosky a vankúše. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Popoludní je pravdepodobný výskyt menších lavín a splazov z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies