Na horách pribudlo do desať centimetrov nového snehu

NETKY.SK • 17 December 2022, 09:59 • 2 min
Na horách pribudlo do desať centimetrov nového snehu

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v sobotu vo všetkých pohoriach nad pásmom lesa. V nízkych polohách a v pásme lesa je ešte málo snehu, preto je tam vyhlásené iba malé nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na silný južný vietor je sneh previaty na severné svahy, pričom tam vytvoril nebezpečné dosky a vankúše. Najviac snehu pribudlo v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. "Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35 stupňov. Snehu ešte v teréne nie je veľa, preto očakávame skôr malé alebo stredne veľké lavíny," uviedol Krajčí. Mierne sa ochladí a hranica nula stupňov Celzia bude klesať približne na 400 metrov nad morom. Budú doznievať zrážky po teplom fronte. Pribudne do desať centimetrov nového snehu. "Celkovo je v našich horách snehová pokrývka veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Na vetrom exponovaných miestach je sneh odviaty až do skál, trávy alebo starého tvrdého snehu," priblížil Krajčí. Povrch snehu podľa neho tvorí veľmi tvrdá ľadová krusta, ktorá vznikla pri mrznúcom daždi a nachádza sa aj v polohách okolo 2000 metrov nad morom. Hlboko v snehovej pokrývke sa nachádza aj hranatozrnný sneh a dutinová inovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona