Na horách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 15 Február 2017, 08:53 • 2 min
Na horách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre prevláda od poludňajších hodín mierne lavínové nebezpečenstvo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Týka sa to najmä strmých svahov s južnou, juhovýchodnou a juhozápadnou orientáciou, kde vplyv slnečného žiarenia a veľkého oteplenia spôsobí výrazné natopenie snehovej pokrývky. Sneh prevlhne a budú hroziť lavíny z mokrého snehu ako aj základové lavíny, hlavne na trávnatých a klzkých podkladoch. Vyvarovať sa treba hlavne známym jarným lavínovým svahom. V ostatných pohoriach Slovenska pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. Aj tu sú však najnebezpečnejšie južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy, kde taktiež v priebehu dňa najmä od poludňajších hodín hrozia lavíny z mokrého snehu ako aj menšie základové lavíny. V priebehu dňa má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.


Na horách bolo dnes ráno jasno a inverzne, teploty vzduchu sa pohybovali od -6°C v dolinách do 2°C na vrcholkoch hôr. Severný vietor fúkal len ojedinele na hrebeňoch a v najvyšších polohách do 12m/s ( 43 km/h). Vplyvom veľkého oteplenia v priebehu dňa sa očakáva, že sneh bude počas dňa vlhký, ťažký, borivý a na mnohých miestach sa budú vytvárať splazy a veľké taniere z mokrého snehu. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný až na podkladovú vrstvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies