Na horách pretrváva lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 12 Január 2018, 09:22 • 2 min
Na horách pretrváva lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, vo vyšších polohách hmlisto s občasným slabým snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty sa pohybovali od -5 °C do 1 °C, pričom bolo bezvetrie a len na hrebeňoch fúkal prevažne slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 6 m/s. Vplyvom predchádzajúceho oteplenia a postupného ochladzovania sa na povrchu snehu vytvorila tvrdá, prevažne nosná firnová kôra. Na nej sa nachádza vrstva novšieho snehu, ktorá je v stredných polohách vlhká, vo vysokých polohách je nový sneh suchý a sypký. V polohách nad 2 000 m sa pod touto zmrznutou kôrou nachádza sypký sneh.

V horských polohách je typická jarná situácia, kedy striedaním kladných a záporných teplôt došlo k stabilizácii snehovej pokrývky. Na väčšine miest je malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnené a stabilizovaná. Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do troch centimetrov nového snehu v najvyšších polohách Tatier.

 

Sporadicky sa môžu vyskytovať malé snehové vankúše. Na veľmi strmých svahoch sa môžu odtrhnúť pri veľkom dodatočnom zaťažení. Momentálne je vyššie riziko pošmyknutia sa na tvrdom zľadovatenom teréne ako riziko pádu lavíny. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies