Na horách môže fúkať silný vietor, vodičov potrápi aj poľadovica a záveje

NETKY.SK • 8 Január 2015, 15:48 • 2 min
Na horách môže fúkať silný vietor, vodičov potrápi aj poľadovica a záveje

BRATISLAVA - Na hrebeňoch hôr stredného Slovenska môže od piatka 9. januára fúkať silný vietor, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 25 až 35 m/s.

slovakia

left justify in out

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto na tri dni vydal výstrahu druhého stupňa. Meteorológovia zároveň upozorňujú aj na snehové jazyky a záveje i na poľadovicu na cestách.
     

Už dnes od 21.00 h platí na strednom a časti východného Slovenska výstraha prvého stupňa pred vetrom, kedy meteorológovia na hrebeňoch hôr očakávajú vietor s rýchlosťou 17 až 25 m/s. V piatok od 6.00 h začne platiť výstraha druhého stupňa v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Námestovo, Dolný Kubín, Banská Bystrica, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.
     

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká," upozorňuje SHMÚ s tým, že táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstraha druhého stupňa platí do nedele 11. januára do 23.00 h.
     

Pred poľadovicou na cestách vystríhajú meteorológovia vodičov na západnom Slovensku, pozor by mali dávať hlavne od dnešnej polnoci do piatkového rána do 9.00 h. Severné okresy najmä stredného Slovenska zase v piatok od 6.00 h do polnoci môžu potrápiť snehové jazyky a záveje. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňuje SHMÚ. Pre oba javy vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies