Na horách je mierne lavínové nebezpečenstvo, po oteplení môže stúpnuť

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 11:48 • 2 min
Na horách je mierne lavínové nebezpečenstvo, po oteplení môže stúpnuť

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých pohoriach Slovenska je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5 dielnej stupnice).

slovakia

left justify in out

Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom hrádku vo všeobecnosti je snehová pokrývka spevnená.

 

„Sneh z posledného sneženia je uložený na svahoch a v žľaboch s východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa vo vyšších nadmorských výškach ojedinele môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Snehová pokrývka sa stabilizuje, ale aj napriek tomu je uvoľnenie lavín možné na svahoch strmších ako 30 stupňov, a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol.

 

Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má podľa neho výrazne lokálny charakter. Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami, je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako jeden meter. Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný.

 

„Sneženie z posledných dní doznievalo, za posledných 24 hodín pripadlo iba ojedinele do päť cm nového snehu. Celková výška nového a prefúkaného snehu z poslednej periódy sneženia je však veľká, na záveterných svahoch a na hornej hranici lesa miestami presahuje 100 centimetrov,“ doplnil Biskupič s tým, že pri oteplení počas dňa bude mať lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona