Na horách hrozí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 09:37 • 2 min
Na horách hrozí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Ráno prevládalo na horách premenlivé počasie, vo Vysokých a Západných Tatrách slabé sneženie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je prevažne polooblačno, v Malej Fatre zamračené. Vo vyšších nadmorských výškach prevláda prevažne zväčšená oblačnosť a je zamračené, na mnohých miestach prevládajú snehové prehánky a hmlisto. Fúkal vietor prevažne severozápadného smeru s rýchlosťou do 20 km/hod, miestami v nárazoch do 35 km/hod.


Teplota vzduchu sa oproti piatkovej výrazne nezmenila. Pohybovala sa v rozpätí od -16°C (Lomnický štít) do -3°C na podhorí. Za posledných 24 hodín pripadlo vo všetkých pohoriach priemerne do 10 cm nového prachového snehu. Vo Vysokých Tatrách však hodnota nového a prefúkaného snehu miestami opäť dosiahla 30 cm. Na mnohých miestach sa vytvoril snehové vankúše a záveje s podstatne väčšou výškou snehu. Nový sneh sa ukladal na záveterné svahy, do žľabov a pod strmé skalné steny. Veľa nového snehu sa však naakumulovalo aj v nižších polohách a na hornej hranici lesa. Výška nového a naviateho snehu v uvedených miestach dosahuje aj viac ako 100 cm.


Intenzívne sneženie sprevádzané silným vetrom vytvorilo na našich horách podmienky pre zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Silný vietor previal väčšinu nového snehu prevažne na svahy a do žľabov s východnou, severovýchodnou a juhovýchodnou orientáciou. Najmä v týchto polohách a na hranici lesa sa vytvorili málo stabilné snehové vankúše dosky a preveje. Keďže novo napadnutý a prefúkaný sneh nie je dostatočne prepojený s tvrdou podkladovou vrstvou, uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter.

Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami, je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako 1 m. V týchto polohách je snehová pokrývka na väčšine strmých svahov iba slabo spevnená a možný je výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. Najmä vo Vysokých Tatrách sa tak v týchto polohách vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej dôrazne neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies