Na horách duje extrémne silný vietor, platí aj výstraha tretieho stupňa!

NETKY.SK • 5 Október 2017, 09:25 • 2 min
Na horách duje extrémne silný vietor, platí aj výstraha tretieho stupňa!

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred vetrom predovšetkým na horách pre okresy Liptovský Mikuláš a Poprad. Môže dosiahnuť rýchlosť až do 180 kilometrov za hodinu.

slovakia

left justify in out

Výstraha je vydaná od obeda do polnoci. "V Tatrách sa v polohách nad 2000 metrov miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 145 až 180 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," varujú meteorológovia. Druhý stupeň výstrahy vydali pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj, prvý pre Košický a Trenčiansky. Platí od 7.00 h, pričom by mala pretrvávať až do piatka (6.10.).

 

img

 

SHMÚ ďalej na sociálnej sieti upozorňuje, že v polohách nad pásmom lesa očakávajú, že rýchlosť vetra v nárazoch presiahne 115 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch Vysokých a Západných Tatier viac ako 145 kilometrov za hodinu. "Vietor takto zosilnie okolo poludnia, zoslabne až v noci nazajtra," upozorňujú.

 

V polohách nad 1900 metrov nad morom je vo Vysokých Tatrách nový zmrznutý sneh, vyššie sú aj zvyšky staršieho snehu. Operačné stredisko Horskej záchrannej služby varuje, že povrch snehu tvorí poľadovica, pričom v najvyšších polohách je 10 - 40 centimetrov snehu, miestami sa tvoria až záveje. "Žiadame návštevníkov o zvýšenú opatrnosť pri túrach, neodporúčame prechod cez vysokohorské sedlá," dodáva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies