Na Hontianskej paráde bude 20 dvorov, vystúpi SĽUK i súbory z Hontu

NETKY.SK • 15 August 2011, 15:18 • 2 min
Na Hontianskej paráde bude 20 dvorov, vystúpi SĽUK i súbory z Hontu

Na Hontianskej paráde bude 20 dvorov, vystúpi SĽUK i súbory z Hontu

slovakia

left justify in out

img

Presne 20 gurmánskych dvorov a pečenie chleba priamo na poli, ale aj bohatý folklórny program, v ktorom nebudú chýbať najlepšie dedinské súbory Hontu i profesionáli zo SĽUKu, ponúka tohtoročná Hontianska paráda v Hrušove v okrese Veľký Krtíš. Uskutoční sa v piatok a sobotu, 19. a 20. augusta.
      Atraktívna národopisná akcia sa dodnes začína Hontianskou promenádou, to znamená posedením v tamojších dvoroch. Medzi najviac navštevované patria každý rok poľovnícky či Pufancový dvor, dvor starej mamy či krajanské dvory, kde predvádzajú svoju kuchyňu krajania z rôznych kútov Európy. Tento rok napríklad predstavia svoju kuchyňu uchovávatelia tradícii z moravského Slovácka.
      Paráda, to je ale najmä ukážka tradičnej ručnej žatvy, mlátenia obilia, pálenia dreveného uhlia, či pečenia chleba v kamenných peciach priamo na hrušovských poliach. Všetky tieto práce sa tu bežne robili ešte v 60. a 70. rokoch minulého storočia. V roku 1979 tu ale založili družstvo a práci na poli pri domoch odzvonilo.
      "Máme šťastie, že v obci žije ešte dosť ľudí, ktorí súkromné hospodárenie kedysi zažili na vlastnej koži a na paráde sú to práve oni, ktorí predvádzajú prácu priamo na poliach," povedal TASR starosta obce Pavol Bendík. Starí obyvatelia navyše pre mladých a neznalých podávajú odborný výklad. Kto prejaví záujem, môže si prácu na poli aj vyskúšať.
      Podľa starostu v posledných rokoch začala už v obci vyrastať aj nová generácia mladých ľudí, ktorí preberajú štafetu od svojich starých rodičov a majú už veľký podiel aj na príprave aktuálneho, už 16. ročníka prehliadky.
      Hontianska paráda je tiež známa súťažou o najlepšiu domácu pálenku. Súťažia najmä hruškovice – hruška je napokon plod, od ktorého je odvodený aj názov obce. Najznámejším miestnym jedlom sú zase zemiakové placky, tzv, pufance.
      Hontianska paráda „vystrelila“ v polovici 90. rokov uplynulého storočia pomerne neznámu dedinu na výslnie slávy. Kým ešte v 80.rokoch uplynulého storočia do dediny zavítali ako turisti nanajvýš etnológovia, aby skúmali staré obyčaje a zvyky, od polovice 90. rokov sa kvôli Hontianskej paráde do obce začali hrnúť doslova desaťtisíce ľudí.
      Už prvá tisícka ľudí, ktorá prišla na prvý festival tradičnej ľudovej kultúry v roku 1996, bola nadšená a svoje nadšenie predávala ďalej svojim známym po celom Slovensku. O rok si už parádu prišlo pozrieť niekoľko tisíc ľudí a ich počet sa každým rokom zvyšoval. V minulých rokoch ich už za jeden deň do Hrušova prišlo 20.000, pričom do dediny chodí nielen našinci, ale tiež stovky turistov z Maďarska, Česka, Francúzska, Nemecka, Rakúska či dokonca z Japonska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies