Na Hlavnom námestí vypískajú dnes večer násilie páchané na ženách

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:34 • 2 min
Na Hlavnom námestí vypískajú dnes večer násilie páchané na ženách

BRATISLAVA - Pokojnú atmosféru vianočných trhov na bratislavskom Hlavnom námestí dnes večer nakrátko preruší piskot píšťaliek. O 18.00 h sa tu totiž bude konať podujatie s názvom Vypískajme násilie na ženách, ktoré je súčasťou kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. Tú každoročne organizujú ženské mimovládne organizácie.

slovakia

left justify in out

Dnešná akcia je inšpirovaná historickým kontextom. V 70. rokoch 20. storočia sa ženy zažívajúce násilie v Peru bránili pred násilnými partnermi pomocou hlasného pískania na píšťalky. "Ženské organizácie chcú pripomenúť tento spôsob ochrany a mobilizácie a umožniť ľuďom verejne vyjadriť ich odmietavý postoj voči násiliu, ktoré zažívajú státisíce žien aj na Slovensku," uviedla výkonná riaditeľka Slovensko-českého ženského fondu Miroslava Bobáková.

 

Na podporu riešenia problému násilia páchaného na ženách spoločne so ženskými organizáciami dnes vystúpia zástupkyne a zástupcovia Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva, Veľvyslanectva USA, ako aj zástupkyne a zástupcovia verejných inštitúcií.

 

Podporiť kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách majú prísť aj viaceré osobnosti kultúrneho a spoločenského života, ako napríklad Ján Kuric z kapely Vidiek, herci Ivo Gogál a Přemysl Boublík, spevák Jakub Petraník a riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

 

"Je to výzva pre všetkých ľudí, aby sa spojili v úsilí komplexne riešiť násilie páchané na ženách i dievčatách a začali konať. Každý z nás predsa môže niečo urobiť," povedala Adriana Mesochoritisová z Možnosti voľby.

 

Cieľom kampane, ktorú realizujú Fenestra, Občianske združenie Hana, Možnosť voľby, Pomoc rodine, Progresfem, Žena v tiesni spolu, Divadlo na opätkoch a Slovensko-český ženský fond, je posilniť dodržiavanie ľudských práv žien na Slovensku. Taktiež prispieť k vyššej dostupnosti ochrany, pomoci a podpory pre ženy zažívajúce násilie. Odkaz kampane KONAJME! je výzvou pre všetkých a najmä pre verejné a štátne inštitúcie na Slovensku, aby robili viac pre ochranu žien zažívajúcich násilie.

 

Šestnásťdňová kampaň proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku vyvrcholí pískaním v Košiciach vo štvrtok 10. decembra, na Medzinárodný deň ľudských práv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies