Na Havaji si na slnko budete musieť dávať oveľa väčší pozor: Krajina totiž zakáže opaľovacie krémy!

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 10:09 • 2 min
Na Havaji si na slnko budete musieť dávať oveľa väčší pozor: Krajina totiž zakáže opaľovacie krémy!

Havaj pristupuje ku kurióznemu zákazu. Na svoje rozhodnutie však má objektívne dôvody.

slovakia

left justify in out

Havaj je známy svojimi prekrásnymi koralovými útesmi, kvôli ktorým ho každoročne navštevujú davy turistov. V posledných rokoch si však ekológovia všimli, že týchto výnimočných živočíchov je čoraz menej a útesy postupne zanikajú. Štúdia z roku 2015 potvrdila desivú pravdu – môžu za to turisti a ich opaľovacie krémy.

 

Séra, ktoré obsahujú UV filter na ochranu pokožky proti slnečnému žiareniu, sú obvykle plné chemických látok. Najnebezpečnejšími z nich sú oxy­ben­zon a ok­ti­no­xát. Turisti sa v snahe zabrániť spáleniu kože natierajú hrubými vrstvami kozmetiky a následne sa kúpu v mori, kde sa zmývajú a narušujú koraly. Tým, že poškodzujú ich DNA, dochádza postupne k úhynu. A tomu chcú miestne úrady zabrániť.

 

Rozhodli sa preto prijať zákon, ktorý by mal do platnosti vstúpiť v roku 2021. Podľa neho bude prísne zakázané používať akékoľvek opaľovacie prípravky s obsahom spomínaných dvoch látok na všetkých plážach.

 

Neštandardný návrh sa napriek všetkému stretol s pochopením a podporou verejnosti. Dokonca inšpiroval aj iné krajiny, ktoré rovnako začali uvažovať nad podobným opatrením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona