Na Havaji sa začal osemmesačný experiment pre misiu na Mars

NETKY.SK • 20 Január 2017, 14:44 • 2 min
Na Havaji sa začal osemmesačný experiment pre misiu na Mars

MILWAUKEE - Na Havaji sa dnes začal vedecký experiment zameraný na simulovanie podmienok astronautov na planéte Mars. Šesť osôb vstúpilo do špeciálnej kupoly umiestnenej na vrchole odľahlej sopky, kde v izolácii strávia nasledujúcich osem mesiacov, oznámila Havajská univerzita.

slovakia

left justify in out

Experiment má pomôcť Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) lepšie pochopiť výkony a správanie sa človeka počas dlhých vesmírnych misií, keďže NASA perspektívne plánuje let s ľudskou posádkou na 56 miliónov kilometrov vzdialenú červenú planétu. Cesta na Mars je dlhodobým cieľom amerického vesmírneho programu.

Skupina dobrovoľníkov bude realizovať v teréne s rozlohou 365 metrov štvorcových geologické práce a základné každodenné úlohy. Vrchol vulkánu Mauna Loa s malým množstvom vegetácie sa nachádza na havajskom ostrove Big Island v nadmorskej výške 2500 metrov. Šestica nebude mať nijaký kontakt s okolitým svetom.

Komunikácia s kontrolným tímom bude prebiehať s oneskorením 20 minút - teda toľko, koľko trvá prenos rádiových vĺn zo Zeme na Mars. Test financuje NASA a je už piatym svojho druhu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona