Na Haška, Zemana a spol. padlo trestné oznámenie za vlastizradu

NETKY.SK • 31 Október 2013, 11:37 • 2 min
Na Haška, Zemana a spol. padlo trestné oznámenie za vlastizradu

PRAHA - Phillip Janýr podal trestné oznámenie na českých politikov Michala Haška, Miloša Zemana a ďalších pre trestný čin vlastizrady.

slovakia

left justify in out

Podľa neho skupina konala v spojení s cudzou mocou. Tvrdí, že ruské firmy financovali kampaň prezidenta Zemana a po voľbách do Poslaneckej snemovne sa chceli ich zástupcovia zmocniť exekutívnej a zákonodarnej moci, čo malo byť aj obsahom schôdzky v Lánoch. Informácie dnes priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Oznámenie podal Janýr na Vrchnom štátnom zastupiteľstve v Prahe a Olomouci na Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejca, Martina Nejedlého, Vratislava Mynářa a Miloša Zemana. Podľa Janýra bola zrejme Zemanova prezidentská kampaň financovaná firmami Lukoil a Rusatom, ktoré štát priamo vlastní alebo ich v zahraničí podporuje. Na presadenie hospodárskych záujmov cudzieho štátu táto skupina osôb konala postupne tak, aby sa po voľbách do snemovne sériou legálnych a nelegálnych činov zmocnili exekutívnej a zákonodarnej štátnej moci, dodal Janýr.

Podľa neho sa schôdzka v Lánoch minulú sobotu zaoberala dosadením vhodných ľudí a na stretnutí o tom rokovali Miloš Zeman, Michal Hašek, Jeroným Tejc, Jiří Zimola a Zdeněk Škromach. Janýr doplnil, že ide o prerastanie organizovaného zločinu do štátnej správy a požiadal českú Bezpečnostnú informačnú službu (BIS) o zodpovedajúce opatrenia.

Phillip Janýr je synom Přemysla Janýra, ktorý dostal od prezidenta Václava Havla Rad Tomáša Garrigua Masaryka. Syn zvažoval, že vyznamenanie vráti, ak by ho dostal od Miloša Zemana aj bývalý predseda JRD Slušovice František Čuba, pripomenul web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona