Na Halloween preletí v blízkosti Zeme asteroid

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:14 • 2 min
Na Halloween preletí v blízkosti Zeme asteroid

PASADENA/WASHINGTON - Podvečer na Halloween, teda 31. októbra, preletí okolo Zeme 400-metrový asteroid tvarom pripomínajúci tekvicu. Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA sa tak ale stane v bezpečnej vzdialenosti.

slovakia

left justify in out

"V okamihu najväčšieho priblíženia nebude bližšie než 480.000 kilometrov, čo je 1,3 násobok vzdialenosti Zeme od Mesiaca," povedal Paul Chodas z Centra pre štúdium blízkozemských objektov.

 

Hoci pôjde vo vesmírnom meradle o pomerne tesný prelet, teleso bude odrážať málo svetla, takže na jeho pozorovanie zo Zeme bude treba aspoň malý ďalekohľad.

 

Asteroid s katalógovým číslom 2015 TB145 bol objavený 10. októbra. Vedci z NASA budú prelet sledovať optickými teleskopmi a rádioteleskopmi. Prvýkrát plánujú odskúšať nový spôsob zhotovenia radarových snímok s rozlíšením dva metre, ktoré by mali zachytiť doteraz nebývalé detaily.

 

Z doposiaľ známych asteroidov nastane podobne tesný prelet až v auguste 2027. K Zemi sa vtedy priblíži asi 800 metrov dlhý asteroid 1999 AN10, pričom bude vzdialený približne 383.000 kilometrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies