Na Haiti sú konajú parlamentné voľby, ktoré sa odkladali tri roky

NETKY.SK • 9 August 2015, 13:08 • 2 min
Na Haiti sú konajú parlamentné voľby, ktoré sa odkladali tri roky

PORT-AU-PRINCE - Na Haiti sa dnes o 06.00 h miestnaho času (12.00 h SELČ) začali parlamentné voľby, ktoré sa mali uskutočniť už pred vyše troma rokmi.

slovakia

left justify in out

 Haiťania si volia 20 z 30 senátorov, a 119 poslancov Poslaneckej snemovne. Parlamentné voľby sa konajú iba niekoľko týždňov pred prezidentskými, ktoré budú 25. októbra, pripomenula agentúra DPA.

 

Parlamentné voľby v najchudobnejšej krajine amerického kontinentu boli od marca 2011 viackrát odložené, pretože opozícia v Senáte odmietla umožniť hlasovanie o nových pravidlách, potrebných na vytvorenie volebnej komisie. Niekoľko predchádzajúcich pokusov vyhlásiť voľby zlyhalo.

 

Haitský parlament bol rozpustený v januári a prezident Michel Martelly, ktorý sa v októbrových voľbách nemôže uchádzať o znovuzvolenie, odvtedy vládne na základe dekrétu. V januári sa napokon podarilo dosiahnuť dohodu o usporiadaní volieb do konca roka.

 

Patová politická situácia skomplikovala problémy krajiny, ktorá sa stále spamätáva zo silného zemetrasenie s magnitúdou 7,0 z 12. januára 2010. Zahynulo pri ňom vyše 200.000 ľudí, dva milióny ďalších pripravilo o strechu nad hlavou a zdevastovalo hlavné mesto.

 

V týždňoch pred voľbami, ktorých sa môže zúčastniť vyše šesť miliónov voličov a 2000 kandidátov, boli hlásené politické násilnosti.

 

Haiti má desať miliónov obyvateľov, z ktorých vyše 58 percent žije pod hranicou chudoby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies