Na Haiti si volili znova prezidenta, výsledky budú známe až v decembri

NETKY.SK • 21 November 2016, 09:59 • 2 min
Na Haiti si volili znova prezidenta, výsledky budú známe až v decembri

PORT-AU-PRINCE - Opakované prezidentské voľby sa v nedeľu uskutočnili na Haiti, kde boli vlaňajšie voľby vyhlásené za neplatné. Výsledky hlasovania, ktoré malo pokojný priebeh, sa očakávajú začiatkom decembra, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mandát bývalého prezidenta Michela Martellyho sa skončil vo februári a odvtedy funkciu hlavy štátu vykonáva dočasne predseda Senátu Jocelerme Privert. Ten v nedeľu hlasoval v meste Petit-Trou-de-Nippes na západe Haiti a vyzval približne 5,8 milióna registrovaných voličov, aby tiež išli odovzdať svoj hlas.

 

Haiti je najchudobnejšou krajinou amerického kontinentu: jej vážne ekonomické problémy sprevádzajú politická nestabilita, násilnosti a korupcia.

 

O funkciu prezidenta sa uchádza 27 kandidátov. Ak ani jeden z nich v nedeľňajšom hlasovaní nezískal vyše polovice všetkých hlasov, uskutoční sa v januári druhé kolo volieb. Pred voľbami nebol jasný favorit, keďže prieskumy vykazovali rozporuplné výsledky.

 

Najväčšie šance na víťazstvo má však podľa všeobecnej mienky Jovenel Moise, víťaz vlaňajších anulovaných volieb.

 

Haiti je od zničujúceho zemetrasenia z januára 2010 závislé na medzinárodnej pomoci. Najnovšie spôsobil vážne škody v krajine pred niekoľkými týždňami hurikán Matthew.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona