Na gurmána Petra Justina Topolského spomínali s úsmevom

NETKY.SK • 19 September 2021, 14:40 • 2 min
Na gurmána Petra Justina Topolského spomínali s úsmevom

BRATISLAVA - Ak sa pozeral z neba, mal radosť. V Bratislave sa uskutočnilo spomienkové stretnutie priateľov, známych a médií na slovenského speváka, gurmána a moderátora Petra Justina Topolského.

slovakia

left justify in out

Zubárčinu vymenil za šoubiznis

 

Už čas štúdií na vysokej škole spieval s Katkou Karovičovou v televíznych programoch venovaných slovenským hradom a zámkom. Katka sa neskôr rozhodla pre dráhu prekladateľky a Peter sa vybral na skusy za veľkú mláku.

 

 

Tam sa síce živil tým, čo vyštudoval, bol zubár, no napokon prepadol úplne šoubiznisu a striedavo žil v New Yorku a v milovanej Bratislave na Dulovom námestí. Po revolúcii prinášal dlhé roky na televízne obrazovky reláciu Ako chutí svet. Gurmánstvo sa stalo jeho druhým menom, hoci málokto tušil, že varenie teda absolútne nebolo jeho doménou. No o jedle dokázal hovoriť tak zanietene, že ste mali pocit, že ho sám uvaril.

 

Priatelia nezabúdajú

 

Módna návrhárka Rebecca Just bola jednou z najbližších priateliek Petra Justina Topolského, a tak sa spoločne s právnou zástupkyňou rodiny Topolských Renátou Dobrovodskou rozhodli usporiadať spomienkový večer na Petra teraz. Pandémia totiž neumožnila mnohým zúčastniť sa na poslednej rozlúčke s ním a jeho mamou, ktorá ho prežila o dva mesiace.

Po privítaní hostí v reštaurácii, kam posledné roky svojho života Justin chodil so svojou mamou Vierkou, sa slova ujala Sisa Sklovská. Len ťažko zadržiavala slzy a spomínala, ako sa stretli v New Yorku. Justina očaril Sisin spev natoľko, že jej ponúkol dueto. Sám zložil pieseň, ktorú neskôr spoločne naspievali, samozrejme, po anglicky a téma? Obľúbená Justinova časť New Yorku – Manhattan, kde žil.

 

 

Juraj Lelkes prezradil, že Justina, paradoxne, na rozdiel od mnohých ďalších ľudí zo slovenského šoubiznsu, nespoznal cez manželku Sisu, ale dávno predtým. „Pozvali ma na spoločenskú udalosť, ktorú Justin moderoval. Pretože aj sa rád obliekam neobvykle, upútal ma jeho outfit,“ spomínal na svoje prvé stretnutie s Justinom. „Počas neformálnej časti sme sa dali do reči a výborne sme si sadli ako ľudia. Nezvyknem sa hneď a ľahko spriateliť s každým, ale s Justinom to bolo kamarátstvo na prvú." Jurajovi Lelkesovi imponovalo, ako dokázal Justin ľudí prekvapovať, ale najväčšie prekvapenie pripravil svojím nečakaným odchodom.

 

Richard Rikkon obdivoval jeho štýl

 

„V spoločnosti bol vždy neprehliadnuteľný,“ začal s úsmevom svoje spomínanie na Justina klavirista Richard Rikkon. „Vždy som obdivoval jeho oblečenie, pozoroval som ho, ale priznám sa, ja by som sa podľa neho obliecť nedokázal. On tú svoju extravaganciu vedel nosiť ako nikto a mnohí iní by pôsobili smiešne v takom dress code. Jemu to svedčalo a vždy som sa tešil na stretnutia, čo na ňom budem zase obdivovať. Okrem toho bol aj skvelý partner na rozprávanie, či už o muzike o jedle, o čomkoľvek."

 

Golonka bol v šoku, že sa vyznal v hokeji

 

Stretnutie si nenechali ujsť ani manželia Boženka a Jozef Golonkovci. Mnohí by uvažovali nad tým, čo spája hokejistu s mužom šoubiznisu. Na to ľahká, ale možno prekvapivá odpoveď. „Boli sme s hokejistami v New Yorku, keď bol ešte bol problém sa tam dostať, nie ako dnes, keď pomaly malé deti lietajú aj bez sprievodu,“ začal svoje spomínanie legendárny hokejista. „Justin prišiel za nami, ani sme sa ešte vtedy nepoznali, a pozval nás do reštaurácie na Manhattane, kde sa stoly prehýbali pod jedlom a my sme mali vtedy dva doláre na deň. V hlave nám behala kalkulačka, že kto toto zaplatí, báli sme sa aj vody napiť. Ale keď Justin prezradil, že nás nielen pozýva, ale že to aj zaplatí, opadli z nás zábrany. Celé to napokon skončilo aj tak, že sme dostali po 40 dokárov pokutu, nakoľko sme pretiahli večierku. Ale stálo to za to. Úplne ma odrovnal tým, ako poznal všetkých hokejistov a čo všeličo o nich vedel, lebo so športom by som ho naozaj nikdy nespájal.“

 

Renáta Dobrovodská ocenila jeho ľudskosť

 

Rodinná právnička Topolských Renáta Dobrovodská prišla na stretnutie s manželom Petrom a dcérou Renátou. „Justin – to je pre mňa neustály úsmev, milota, pozitívna energia a to, ako dokázal pospájať ľudí,“ prezradila sympatická právnička. „Priam obdivuhodne sa s neskonalou trpezlivosťou dokázal venovať svojej mamke, ktorú vodil do spoločnosti, oslovoval ju krstným menom Vierka a nikdy mu nebola na obtiaž. Ona na oplátku dokázala celé hodiny trpezlivo sedieť a čakať, kedy mu skončia povinnosti, aby sa mohol zase pristaviť pri nej, opýtať sa, či je všetko v poriadku a či niečo nepotrebuje. Pri nikom inom som zatiaľ toto nezažila.“

 

 

Plány preťala nečakaná smrť

 

Povrávalo sa, že Justin je chorý, dokonca v jednom čase pochudol, ale on reči o chorobách odvracal s úsmevom a človek pri ňom získaval pocit, že je nesmrteľný a so svojou neprehliadnuteľnosťou tu bude večne. Blížiacej sa novembrovej sedemdesiatky sa, žiaľ, nedožil. Korona, o ktorej pripravoval televíznu reláciu Na slovíčko  Justin Topolský, o živote cez koronu, si vzala aj jeho. Nečakane, neplánovane v atmosfére vianočných sviatkov všetkých zastihla zvesť o jeho smrtí. Jeho mama Vierka bola v tom čase hospitalizovaná a o necelé dva mesiace sa pobrala za ním.

 

 

Česť jeho pamiatke, bude chýbať, zhodli sa jednoznačne všetci prítomní. Okrem spomínaných hostí si na Justina zaspomínala aj speváčka Eva Battyányi, maliarka Sylvia Juhászová či herečka Petra Palevičová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies