Na Gurmán Fest prídu šéfkuchári z 10 krajín sveta - Gurmán Štvrtý ročník oslavy jedla pod holým nebom Gurmán Fest sústredí v Bratislave 54 šéfkuchárov a 26 reštaurácií z 10 krajín sveta. Gastronomicko-kultúrne podujatie sa uskutoční od 15.
Štvrtý ročník oslavy jedla pod holým nebom Gurmán Fest sústredí v Bratislave 54 šéfkuchárov a 26 reštaurácií z 10 krajín sveta. Gastronomicko-kultúrne podujatie sa uskutoční od 15. do 17. júna v Medickej záhrade slovenského hlavného mesta. Návštevníci a návštevníčky sa stretnú s kuchármi svetového mena a môžu ochutnať ich delikatesy. Spoznajú najkvalitnejšie slovenské reštaurácie a hotely, vyhlásených someliérov, barmanov, sládkov, baristov a ďalších odborníkov v oblasti gurmánstva, ktorí im nielenže predvedú svoje umenie, ale ich aj niečo naučia.
Už v prvý deň festivalu - v piatok 15. júna vystúpi Marcel Ihnačák - šéfkuchár, ktorý varil aj so svetoznámym Jamiem Olivierom. Martin Korbelič - držiteľ najvyššieho francúzskeho titulu v oblasti kulinárskeho umenia MOF (Meilleur Ouvrier de France) zas predstaví, ako chce posúvať hranice zaužívaných gastronomických postupov. V podvečerných hodinách budú mať návštevníci a návštevníčky jednu z mála príležitostí stretnúť sa s ostatným držiteľom ceny Gurman Award - kuchár roka na Slovensku, Mariánom Filom. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu, ktorej je šéfkuchárom i majiteľom zároveň. V piatok večer navyše Slovensko spozná nových držiteľov ocenenia Gurman Award. Organizátori vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.
Sobota bude okrem kulinárskych zážitkov aj o zábave. Zástupcovia slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, dospelí na školu karvingu (vyrezávanie z potravín), ale aj na farmársky ovocný a zeleninový trh. Okrem hlavnej hviezdy festivalu Ichira Kubotu, japonského michelinovského šéfkuchára, ktorý bude variť priamo pred návštevníkmi, spozná verejnosť aj ďalších zahraničných a domácich vyhlásených kuchárov. Napríklad Björn Juhnke je Nemec, ktorý je takisto nositeľom prestížnej kuchárskej ceny - Michelinovej hviezdy. Získal ju počas svojho pôsobenia v Prahe. Zo slovenských špecialistov sa predstaví napríklad Michal Konrád - majster panázijskej kuchyne.
V tomto roku pribudne v programe Gurmán Festu aj niekoľko noviniek. Jednou z nich je nedeľná Starostovská džemovačka. Popoludní budú starostovia mestských častí súťažiť, ktorý z nich uvarí najlepší džem. V stánku La Patisserie vystúpia cukrári, ktorí ponúknu recepty a cenné rady. Vo Svete nápojov zas môžu prítomní ochutnať rôzne drinky, či zúčastniť sa na prednáške Asociácie someliérov Slovenska.
Vstup je pre všetkých priateľov a milovníkov dobrého jedla, lahodných nápojov či skvelých delikates zadarmo. Všetky jedlá a nápoje sa na festivale platia Gurmánmi - oficiálnym platidlom festivalu. Každý návštevník či návštevníčka si ich pri vstupe môže zakúpiť v Gurmán Banke.
Zdroj:SITA
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies