Na Grand Prix rekordná účasť, Šillo: "Chcem sa kvalifikovať na ME"

NETKY.SK • 10 August 2011, 15:33 • 2 min
Na Grand Prix rekordná účasť, Šillo: "Chcem sa kvalifikovať na ME"

Na Grand Prix rekordná účasť, Šillo: "Chcem sa kvalifikovať na ME"

slovakia

left justify in out

img

 Deň pred štartom 46. ročníka Aegon Mercedes Grand Prix Bratislava CSIO 3*-W v jazdectve (11.-14. augusta) organizátori definitívne uzavreli štartové listiny na prestížne podujatie, na ktorom sa predstaví rekordný počet 95 jazdcov z 23 krajín a celkovo 211 koní. Pretekári budú tento rok na podujatí bojovať aj o miestenky na majstrovstvá Európy 2011 a taktiež olympijské hry v roku 2012 v Londýne.
"V tomto roku je ďaleko najsilnejšia konkurencia. Máme jazdcov z 23 krajín, z toho 17 do Pohára národov, čo je najväčší počet, ktorý v tejto sezóne vôbec niekde štartoval. Myslím si, že ešte nikdy sme tu nemali takých popredných jazdcov ako teraz. Je tu Steve Guerdat zo Švajčiarska, ktorý je 24. vo svetovom skokovom rebríčku a máme šesť jazdcov, ktorí sú v prvej stovke," informoval v Jazdeckom areáli TJ Slávia STU Bratislava predseda organizačného výboru Andrej Glatz.
Na petržalskom parkúre sa v Pohári národov predstavia štvorčlenné reprezentačné ekipy Rakúska, Belgicka, Bulharska, Česka, Španielska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Ruska, Slovinska, Švédska, Švajčiarska, Ukrajiny a Slovenska. Nominácia domáceho tímu sa uzavrela po víkendových MSR v skokoch v Pezinku, ktoré vyhral Radovan Šillo na koni Chieano. "Na GP v Bratislave budem štartovať s novým hlavným koňom Chieano. Je to deväťročný kôň, mám ho len tri mesiace a dávame sa postupne dohromady. Vyšli mi MSR, kôň napreduje veľmi dobre. Verím, že forma bude vrcholiť tu na GP v Bratislave a že sa mi s ním podarí kvalifikovať sa na ME, to je hlavný cieľ," povedal Šillo.
Okrem neho sa v slovenskom tíme v Pohári národov predstavia aj Monika Noskovičová, Patrik Majher a Janko Cigán alebo Janka Sláviková. "V družstvách to budú mať ťažšie, pretože aj ten počet aj obsadenie je veľmi silné. Dúfajme však, že v jednotlivcoch sa niektorý z nich ocitne na pódiu," komentoval Glatz šance Slovákov. Najúspešnejší jazdec Slovenska už tradične získa pohár Prezidenta SR.
Podujatie bude zároveň kvalifikáciou na tohtoročné majstrovstvá Európy v Madride (13.-18. septembra) a budúcoročnú olympiádu v Londýne. "Žiaľbohu, my nemáme veľkú šancu dostať sa na OH. Kvalifikácia je spravená tak, že na hrách môže štartovať celkovo len dvanásť družstiev. Automaticky tam postupujú prvé štyri z MS, ďalšie tri z ME a potom sú kvalifikácie jednotlivých líg. Slovensko je v G-skupine, kam spadá 18 družstiev a môže postúpiť len jedno. U jednotlivcov postupujú z celej skupiny iba dvaja individualisti. Takže my sa na OH v dohľadnej dobe asi nekvalifikujeme" konštatoval predseda skokovej komisie Slovenskej jazdeckej federácie Rastislav Noskovič.
Organizácia takýchto prestížnych pretekov je finančne mimoriadne náročná. Len výška prémií je 113.000 eur a celkový rozpočet na podujatie sa pohybuje v rozpätí 450-500 tisíc eur. Napriek tomu oslávi podujatie už svoj 46. ročník. "Chvalabohu, ľudia, ktorí s nami dlhodobo spolupracujú, neutekajú, pretože je to jedno z najväčších podujatí na Slovensku. Nie je to ľahké, ale podarilo sa a budeme sa snažiť aj do budúcnosti," povedal riaditeľ pretekov a dodal, že počas celých pretekov bude pre verejnosť prístup do areálu bude zadarmo.
Účasť v 60-člennej Grand Prix jednotlivcov si môžu jazdci vybojovať v troch kvalifikáciách: vo štvrtok vo Veľkej sérii, v piatok v Pohári národov a v sobotu vo finále Veľkej série. V sprievodnom programe sa predstavia lipicany zo Žrebčína v Topoľčiankach, uskutoční sa parkúr psov, pre deti je pripravený skákací hrad.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies