Na Golanských výšinách opäť uniesli vojakov mierovej misie

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 10:20 • 2 min
Na Golanských výšinách opäť uniesli vojakov mierovej misie

NEW YORK - Sýrski povstalci zajali ďalších troch členov mierovej misie OSN na Golanských výšinách. Ide pritom už o tretí takýto únos za posledné dva mesiace, uviedla vo štvrtok OSN. K novému incidentu prišlo v čase, keď sa OSN snaží presvedčiť Filipíny, aby nestiahli svojich vojakov z oblasti.

slovakia

left justify in out

Troch unesených, z ktorých jeden bol z Nového Zélandu, päť hodín po zajatí nezranených prepustili. Akej národnosti boli dvaja zvyšní, nie je známe. Bezpečnostná rada OSN stredajší únos ostro odsúdila. Vojaci patrili k Mierovej pozorovateľskej misii UNTSO.

Filipíny pred týždňom oznámili, že stiahnu svojich vojakov z Golanských výšin, kde slúžia v rámci mierových síl UNDOF. Dôvodom sú bezpečnostné obavy po únosoch, ku ktorým došlo v posledných mesiacoch. V marci uniesli v nárazníkovej zóne medzi Sýriou a Izraelom sýrski povstalci 21 filipínskych vojakov, následne ich však prepustili. Štyroch ďalších zajali v máji, v nedeľu sa ale rovnako dostali na slobodu. Tisícčlenné sily UNDOF pôsobia na Golanských výšinách od roku 1974, kde dohliadajú na dodržiavanie prímeria medzi Sýriou a Izraelom, ktorý väčšinu sporného územia stále okupuje. Situácia sa však skomplikovala po vypuknutí konfliktu v Sýrii, odkedy z oblasti hlásia zvýšený počet incidentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona