Na Gibraltár príde ďalší tím zhodnotiť situáciu na hraniciach

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 14:12 • 2 min
Na Gibraltár príde ďalší tím zhodnotiť situáciu na hraniciach

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyslala ďalší vyšetrovací tím na Gibraltár po sťažnostiach zo strany tamojšej vlády i niektorých poslancov Európskeho parlamentu na dlhé čakanie na hraničných priechodoch so Španielskom, ktoré je údajne zo strany Madridu "úmyselne" spôsobené.

slovakia

left justify in out

Španielske úrady totiž zaviedli ešte minulý rok prísne hraničné kontroly z dôvodu údajného pašovania tabakových výrobkov z Gibraltáru do Španielska. Intenzívne kontroly na hraniciach začalo Španielsko robiť minulý rok po podaní sťažnosti na Veľkú Britániu, ktorá vybudovala umelý útes vo vodách Gibraltáru, s čím Madrid nesúhlasil. Na objasnenie situácie vyslala EK na Gibraltár tím už v septembri a v novembri vydala viacero odporúčaní na riešenie problémov s tým, že jej odporúčania by mali obe strany implementovať do šiestich mesiacov. Nová misia EK má zhodnotiť, aké kroky boli prijaté.

 

Minulý rok vypukol medzi Madridom a Londýnom spor, ktorý vyvolalo rozhodnutie postaviť pri pobreží britského územia umelú bariéru, aby do tamojších vôd nemohli neoprávnene vstupovať španielske lode. Odpoveďou Španielska boli mimoriadne prísne kontroly na jedinom hraničnom priechode pre verejnosť, kde museli motoristi niekedy čakať až päť hodín. 

 

Gibraltár nachádzajúci sa na juhu Pyrenejského polostrova patrí medzi britské zámorské územia. Jeho strategická poloha umožňuje kontrolovať spojenie medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom. Španielsko odovzdalo kontrolu nad Gibraltárom Britom začiatkom 18. storočia. Španielske pokusy o jeho opätovné pripojenie stroskotali na troch referendách, v ktorých väčšina spomedzi približne 30-tisíc obyvateľov návrat pod španielsku kontrolu odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona