Na generálnu opravu Gabčíkova chcú využiť eurofondy

NETKY.SK • 15 Február 2017, 11:59 • 2 min
Na generálnu opravu Gabčíkova chcú využiť eurofondy

BRATISLAVA - Generálna oprava Vodnej elektrárne Gabčíkovo sa stále nezačala. Dôvodom má byť fakt, že Vodohospodárska výstavba chce na opravu gabčíkovskej elektrárne využiť eurofondy.

slovakia

left justify in out

„Vzhľadom na novú možnosť čerpania prostriedkov z eurofondov, dopracovávame technické podklady,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk vedúca kancelárie Vodohospodárskej výstavby Stela Ištvánfyová.

Štátny vodohospodársky podnik, ktorý prevádzkuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo takmer už dva roky, zatiaľ nevedel konkretizovať termín vypísania medzinárodného tendra na jej opravu. Podľa Ištvánfyovej by to malo byť po ukončení rokovaní s agentúrou Európskej komisie Innovation and Networks Executive Agency (INEA) o grante v rámci programu CEF Energy zameranom na modernizáciu energetickej infraštruktúry EÚ. „Začiatok opráv bude závisieť od výsledkov verejného obstarávania,“ dodala Ištvánfyová.

Vodohospodárska výstavba zatiaľ nevedela spresniť potrebnú sumu na generálnu opravu gabčíkovskej vodnej elektrárne. „V zmysle platnej legislatívy Slovenskej republiky sa predpokladaná hodnota zákazky stanoví na základe projektu stavebného zámeru, podrobeného štátnou expertízou,“ konštatovala Ištvánfyová. Štátny podnik však v minulosti sľuboval, že oprava v ich réžii bude za nižšiu cenu, o akej sa hovorilo, keď prevádzkovali gabčíkovskú elektráreň ešte Slovenské elektrárne. Čiže menej ako 80 miliónov eur.

Od marca 2015 prevádzkuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo na základe rozhodnutia druhej vlády Roberta Fica štátny podnik Vodohospodárska výstavba, po tom ako štát vypovedal so Slovenskými elektrárňami zmluvu o prenájme. Vláde sa totiž nepáčil fakt, že túto elektráreň prevádzkovali Slovenské elektrárne vtedy majoritne vlastnené talianskym Enelom. Pritom kontrolu nad gabčíkovskou elektrárňou mal mať slovenský dominantný výrobca elektriny až do roku 2036. Premiér hovoril o viacerých dôvodoch, prečo štát vypovedal so Slovenskými elektrárňami zmluvu o prenájme. Jedným z nich bola údajná neochota Slovenských elektrární na čele s talianskym investorom realizovať generálnu opravu gabčíkovskej elektrárne.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona