Na generálnej audiencii sa pápež venoval rodine a výchove detí

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 18:33 • 2 min
Na generálnej audiencii sa pápež venoval rodine a výchove detí

RÍM - Rodine a výchove detí sa dnes v katechéze generálnej audiencie vo Vatikáne venoval pápež František.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi upozornila, že rodičia, ktorí sa rozišli, by nemali vo svojom spore využívať potomkov. "Deti by nikdy nemali byť používané ako rukojemníci," podčiarkol pápež a dodal, že potomkovia by mali od matky i otca počuť o tom druhom iba dobré, a to bez ohľadu na to, že sa rozišli. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi síce pripustil, že to nie je ľahké, ale súčasne podčiarkol, že je to možné, a dodal, že deti by nemali niesť bremeno rozchodu.
     

Výchova je ťažká pre rodičov, ktorí deti vidia iba večer, keď sa unavení vracajú z práce domov, ale ešte ťažšia pre tých, ktorí sa rozišli, konštatoval pápež František, ktorý upozornil, že rodičia by nemali spájať s deťmi priveľké očakávania.
     

Informácie priniesli tlačová agentúra DPA a Vatikánsky rozhlas.
     

Hlava katolíckej cirkvi v úvahách o rodine pripomenula, že prirodzené povolanie vychovávať deti, aby rástli v zodpovednosti za seba a za druhých, je základnou charakteristikou rodiny.
     

Súčinnosť rodiny a školy pri výchove je dnes podľa pápežových slov negatívne ovplyvňovaná narušením dôvery. Namiesto spolupráce je tu neraz opozícia zo strany výchovno-vzdelávacích inštitúcií. Tu sa pápež zmienil o tzv. "expertoch", ktorí neraz vytláčajú rodičov z im vlastnej výchovnej úlohy, a to často aj v tých najintímnejších aspektoch. Rodičov následne vyzval, aby sa sami nevysúvali z výchovy svojich detí, a povzbudil ich k veľkej trpezlivosti, ktorú možno čerpať z Božieho slova. Katechézu ukončil povzbudením v dôvere, že Pán udeľuje potrebnú milosť. A zopakoval, že vychovávať možno "len s láskou, nehou a trpezlivosťou".
     

Pozdrav pápeža Františka slovenským pútnikom pretlmočil z taliančiny mons. Jozef Krištof, ktorý rovnako prečítal v úvode audiencie biblické čítanie.
     

"S láskou pozdravujem slovenských pútnikov, osobitne z Jacoviec a Topoľčian, Nitry a okolia, Košíc – Krásnej nad Hornádom, ako aj žiakov Základnej školy z Michaloviec. Bratia a sestry, budúcu nedeľu budeme sláviť sviatok Zoslania Ducha Svätého. Prosme Boha o zoslanie darov jeho Ducha, aby sme odvážne svedčili o Kristovi a jeho evanjeliu. Všetkých vás zo srdca žehnám. Pochválený buď Ježiš Kristus!," zaznelo v dejisku audiencie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies