Na Garmin Banskobystrickom maratóne obhájili tituly minuloroční víťazi

NETKY.SK • 8 September 2013, 20:14 • 2 min
Na Garmin Banskobystrickom maratóne obhájili tituly minuloroční víťazi

BANSKÁ BZSTRICA - Výhru si zopakoval Keňan Elisha Kiprotich Sawe a Chorvátka Marija Vrajičová.

slovakia

left justify in out

Druhý ročníku Banskobystrického Garmin maratónu ovládli v nedeľu obhajcovia vlaňajších víťazstiev i masovosť okorenená úsmevmi a dramatickými výjavmi. V horúcom počasí mnohí z vyše 800-člennej masy siahli na dno svojich síl a v cieli na Námestí SNP precítili obrovskú úľavu po maximálnom vypätí na klasických 42 195 metroch.

Keňan Elisha Kiprotich Sawe časom 2:32:31 a Chorvátka Marija Vrajičová s 2:59:43 si zopakovali z vlaňajška maratónske víťazstvá a už len fakt, že do Banskej Bystrice opäť docestovali potvrdzoval, že si už vytvorili s podujatím pevné puto. Od rána 'vyplácal' stávku s primátorom mesta Petrom Gogolom aj hokejový majster sveta a dnes tréner HC'05 B. Bystrica Vladimír Országh. Na bicykel si sadol ráno o 8.30 a v sedle vydržal presne 4xpolmaratónsku trať, čiže 84 km. Peter Gogola, ktorý vlani zvládol polmaratónsku trať a vyhral stávku, si tentoraz napĺňal inú víziu a do cieľa dobehol v štvorčlennej richtárskej štafete.

Na maratónskej trati s dvoma 21 km okruhmi tiahnúcimi sa uličkami centra mesta sa medzi 829 vytrvalcami všetkých kategórií objavili viaceré osobnosti a aj známi športovci. Víťazmi polmaratónskej štafety sa stali časom 1:17:57 chodci armádneho strediska Dukla v zložení Matej Tóth, Anton Kučmín, Dušan Majdán a Miloš Bátovský. Zaujímavý bol polmaratón naboso a lekári mali čo v cieli robiť, aby zmiernili bolesť víťaznému Poliakovi Marekovi Dziegelewskému. Jeho výsledný čas bol na rozpálenom asfalte i nerovných dlaždiciach obdivuhodný 1:19:43.

Zo slovákov trumfoval Martin Plačko

V polmaratóne triumfovali Zuzana Korotvičková z Obalservisu Košice 1:24:42 a jej klubový kolega, bývalý chodec Róbert Valíček s 1:14:43. V hlavných pretekoch, mužskom maratóne, dobehol za suverénnou africkou dvojicou tretí v poradí Martin Plačko. "Nebolo príliš teplo, behám aj vo väčšom, som rád, že som sa oproti vlaňajšku zlepšil, skoro o 12 minút. Sám zo seba som prekvapený, ja, úplný amatér, chlapec z kopaníc. Behám len tretí rok, o dva týždne oslávim 37 rokov a darí sa mi. Neustále sa zlepšujem, zdvíham si sebavedomie, pomáha mi športovo založená rodina."

Lucia Kamenská zvládla nástrahy maratónskej trate na 4. mieste najlepšie zo Sloveniek. "Už som na 30. km nevládala, mohla som dopadnúť aj lepšie. Týždenne behám v príprave 90 km, mesačne zo 250, prípravu mám cieľavedomú, teraz si ešte zabehnem polmaratón v Košiciach."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies