Na Galapágoch objavili nový druh obrovskej korytnačky

NETKY.SK • 22 Október 2015, 12:32 • 2 min
Na Galapágoch objavili nový druh obrovskej korytnačky

LONDÝN - Tím vedcov na čele s Gisellou Caccione z Yale University popísal nový druh obrovskej galapágskej korytnačky, ktorú pomenovali Chelonoidis donfaustoi po jednom z bývalých rangerov Národného parku Galapágy. Ide už o pätnásty známy druh galapágskych korytnačiek, štyri z nich sú však už vyhynuté.

slovakia

left justify in out

Novoobjavený druh sa vyskytuje vo východnej časti ostrova Santa Cruz, pričom jeho populáciu tvorí približne 250 jedincov. Odborníci si dlho mysleli, že obe populácie korytnačiek na tomto ostrove patria k druhu Chelonoidis porteri, Caccione s kolegami však pomocou genetických testov zistili, že ide o dva samostatné druhy.

 

 

 

Nový druh je taktiež genetický odlišný od všetkých ostatných druhov žijúcich na susedných ostrovoch. Navonok sa odlišuje viac stlačeným tvarom panciera. Popis nového druhu vedci zverejnili v časopise Plos One.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies