Na Floride pokračujú záchranné práce, pod troskami budovy je ešte viac ako 150 nezvestných ľudí

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 08:14 • 2 min
Na Floride pokračujú záchranné práce, pod troskami budovy je ešte viac ako 150 nezvestných ľudí

USA - Záchranári hľadajú v troskách zrútenej časti obytnej budovy na Floride vzduchové bubliny, v ktorých by aj päť dní po kolapse mohli prežiť ľudia.

slovakia

left justify in out

Náčelník hasičských záchranárov v okrese Miami-Dade Andy Alvarez ich úsilie opísal ako zbesilé. Od štvrtka z trosiek nevytiahli nikoho živého. Kolaps budovy v Surfside, severne od Miami, si vyžiadal už najmenej 10 mŕtvych, informuje spravodajský portál BBC.

Viac ako 150 ľudí zostáva nezvestných, no úrady sa odmietajú vzdať nádeje, že nájdu preživších. "Budeme pokračovať a budeme neustále pracovať na tom, aby sme v našom hľadaní vyčerpali všetky možné možnosti. Pátracia a záchranná operácia pokračuje," vyhlásila najvyššia predstaviteľka okresu Daniella Levine Cava.

 


Záchranári, ktorí si pomáhajú technikou i asistenciou vycvičených psov, neprestajne prehľadávajú trosky v horúčavách a vysokej vlhkosti. Americkým tímom pomáhajú aj kolegovia z Izraela a Mexika. Úsilie záchranárov už spomalilo niekoľko požiarov, ktoré vypukli v troskách. Ťažká technika už odstránila veľké kusy trosiek. Na mieste tiež vznikol 38 metrov dlhý a 12 metrov hlboký výkop, aby tímom pomohol odhaliť potenciálne vzduchové bubliny.

 

img


Časť Champlain Towers s 12 poschodiami sa zrútila vo štvrtok ráno. Budova mala 136 bytov, z ktorých 55 skončilo v troskách. Príčina kolapsu stále nie je známa. Na mieste sú už vyšetrovatelia, ktorí sa ju snažia zistiť a zároveň zachovať dôkazy.

 

VIDEO: Na Floride sa zrútila 12-poschodová budova, zomrel minimálne jeden človek


Správa statika z roku 2018, ktorá sa dostala na verejnosť v sobotu, poukazuje na "veľkú chybu" v pôvodnom návrhu 40-ročnej budovy. Uvádza sa v nej, že chyba bránila odtoku vody zo základne budovy. Statik tiež poukázal na praskliny stĺpov, nosníkov a stien v garáži. Správa nenaznačuje, že budova bola v bezprostrednom riziku kolapsu, vyzýva však na včasné opravy.

 

img

 

Nie je jasné, či dané problémy prispeli k štrukturálnemu zlyhaniu. Champlain Towers mali tento rok prejsť niekoľkomiliónovou renováciou.

Vedci z Floridskej medzinárodnej univerzity minulý rok zase zverejnili štúdiu, v ktorej uvádzajú, že sa v 90. rokoch prepadala rýchlosťou dva milimetre ročne, čo ju mohlo zo štrukturálneho hľadiska ovplyvniť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies