Na financovanie prieskumov v oblastiach zosuvov pôdy sa využije ...

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:01 • 2 min
Na financovanie prieskumov v oblastiach zosuvov pôdy sa využije ...

Na financovanie prieskumov v oblastiach zosuvov pôdy sa využije ...

slovakia

left justify in out

img

Realizácia inžiniersko-geologických prieskumov v 25 lokalitách najmä východného Slovenska, kde svahové deformácie po májových a júnových povodniach ohrozujú zdravie a majetok ľudí, si vyžiada 995.000 eur. Na tento účel sa majú využiť prostriedky vo výške 1.000.000 eur z Environmentálneho fondu, čo dnes odsúhlasila aj vláda SR. Sanácia týchto oblastí si vyžiada pravdepodobne ďalších 4,4 milióna eur, odkiaľ by mali pochádzať tieto prostriedky, zatiaľ nie je zrejmé.
      Ako sa ďalej uvádza v materiáli, ku koncu júla sa evidovalo 152 lokalít, kde sa zdokumentovalo 380 svahových deformácií. Spomedzi všetkých zaregistrovaných zosuvov boli vybraté také lokality, ktorých prieskum a sanáciu treba realizovať prioritne, pretože sú tam ohrozené životy a majetok obyvateľov. Prieskum sa tak uskutoční v 25 obciach okresov Prešov, Stará Ľubovňa, Bardejov, Stropkov, Sabinov, Košice - okolie, Košice, Rožňava a Pezinok.
       Do zoznamu nie je zaradená lokalita Nižná Myšľa, kde sa prieskum za takmer 120.000 eur bude realizovať z rezervy premiérky. Ostatné lokality havarijných zosuvov budú na základe rozhodnutia ministra pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja financované v rámci možností z rozpočtu kapitoly ministerstva, prípadne iných zdrojov.
      "Ideme v prvom rade riešiť tie územia, kde je viac rodinných domov ohrozených," objasnil po dnešnom rokovaní kabinetu minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Prieskumy sa budú podľa jeho slov realizovať aj v ďalších postihnutých územiach, aby sa následne mohli navrhnúť opatrenia na sanáciu, pričom potrebné prostriedky by mali pochádzať z kapitoly ministerstva. Ako však upozornil šéf rezortu, v oblastiach, kde sa už geologický prieskum realizoval v minulosti a ukázalo sa, že oblasť sa sanovať nedá a stavalo sa tam na vlastnú zodpovednosť, sa opätovné prieskumy realizovať nebudú.
      Kabinet dnes zároveň schválil zníženie tohtoročného rozpočtu Envirofondu o 66 miliónov eur vzhľadom na to, že sa nerealizoval predaj emisných kvót. "Zníženie rozpočtu príjmov Environmentálneho fondu vyplýva zo skutočnosti, že v roku 2010 sa už nestihne zrealizovať predaj emisných kvót, prípadne sa zrealizuje koncom roka 2010 a finančné transakcie prebehnú až v roku 2011," uvádza sa v materiáli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies