Na Filipínach vyšetrujú očkovanie proti horúčke dengue, sérum môže mať negatívne účinky na pacientov

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:26 • 2 min
Na Filipínach vyšetrujú očkovanie proti horúčke dengue, sérum môže mať negatívne účinky na pacientov

MANILA - Filipínske ministerstvo spravodlivosti nariadilo v pondelok vyšetrovanie očkovania proti horúčke dengue. Viac ako 730.000 detí dostalo vakcínu, ktorá môže mať na pacientov škodlivé účinky, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Očkovací program pozastavili v piatok po tom, ako francúzsky výrobca vakcíny Sanofi Pasteur oznámil, že u detí, ktoré ešte neboli infikované horúčkou dengue, môže byť po očkovaní riziko výskytu ešte nebezpečnejšieho kmeňa.

 

Filipínsky Národný úrad pre vyšetrovanie (NBI) preskúma údajné nebezpečenstvo pre verejné zdravie vyplývajúce z očkovania, ktoré stálo v prepočte 59 miliónov eur. Ak sa o tom potvrdia dôkazy, môže dôjsť k vzneseniu príslušných obvinení, uviedol minister spravodlivosti Vitaliano Aguirre.

 

"Bolo správne objednať vakcíny až v takej hodnote, a že 733.000 detí dostalo vakcínu, keď prešli len štyri mesiace od udelenia licencie? Je to správne?" pýtal sa Aguirre na tlačovej konferencii a položil si aj otázku, či nejde o trestnú zodpovednosť z hľadiska korupcie.

 

Spoločnosť Sanofi Pasteur, ktorá vakcínu Dengvaxia vyvinula, uviedla, že doteraz neboli zaznamenané v dôsledku očkovania žiadne úmrtia. Na riešení situácie spolupracuje s filipínskym ministerstvom zdravotníctva.

 

Celoštátny očkovací program spustili na Filipínach v apríli 2016 a zamerali ho na deti vo veku od deväť rokov. Agentúra DPA pripomína, že Filipíny boli prvou krajinou na svete, ktorá začala očkovací program s využitím vakcíny Dengvaxia. Tú schválili na používanie vo viac ako 15 krajinách sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies