Na festivale Očovská folklórna hruda budú variť aj halušky s urdou

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:54 • 2 min
Na festivale Očovská folklórna hruda budú variť aj halušky s urdou

OČOVÁ - Nielen približne 700 účinkujúcich a 11 scénických programov môžu vidieť návštevníci tohtoročného XIV. ročníka festivalu Očovská folklórna hruda. Milovníci tradičnej kultúry môžu v dňoch 11. - 13. augusta nazrieť aj do očovského Remeselného dvora, kde bude k dispozícii vyhľadávaná tradičná festivalová kuchyňa.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre TASR riaditeľ festivalu Pavel Holík, v Remeselnom dvore budú v akcii rezbári, tkáčky pokrovcov, pletiari pletúci z prútia a piecť sa bude domáci chlieb v tradičnej peci. "K videniu bude tiež výroba ovčieho syra, žinčice a halušiek s urdou. Návštevníci sa priamo na mieste dozvedia, čo to vlastne urda je," uviedol.

 

Otvorená bude tiež expozícia Mateja Bela a tradičného zariadenia domácnosti v budove poľnohospodárskeho družstva. Tento rok bude Očovská folklórna hruda venovaná jubilujúcim folklórnym súborom z Očovej, ale aj hudobníkom - rodákom z tejto podpolianskej dediny. Očová je totiž plná umelcov, ktorí po celé desaťročia formovali nielen tvár podpolianskeho folklóru, ale sa stali známymi ako muzikanti, speváci či tanečníci vo viacerých súboroch po celom Slovensku.

 

"Na festivale si pripomenieme 80. výročie založenia folklórnej skupiny Očovan, 55. výročie založenia miestneho detského folklórneho súboru Poľana a privítame aj hosťujúcich jubilantov - folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorý oslavuje 60. výročie založenia, 45-ročný folklórny súbor Hriňovčan a 40-ročnú Ľudovú hudbu Juraja Pecníka. Chceme si navyše pripomenúť aj 70. narodeniny chýrneho primáša hriňovskej ľudovej hudby Jána Hrončeka," pripomenul Holík.

 

 

V areáli futbalového štadióna v Očovej sa v sobotu popoludní okrem jubilujúceho detského folklórneho súboru Poľana z Očovej predstavia aj detské súbory Stožkárik zo Stožka, Zornička zo Zvolena, Šťastné detstvo z Brezna a dedinské folklórne skupiny z Pliešoviec, Sebechlieb, Zvolenskej Slatiny a Poník.

 

Večer sa v hudobnom programe Sama Smetanu predstaví ľudová hudba Juraja Pecníka, Gajdošská dvojka a Renáta Plevjaková z Oravskej Polhory, folklórny skupina Telgárt, ľudová hudba Pokošovci, Karol Kočík a ľudová hudba zo Suchej Hory. V druhej časti programu vystúpi jubilujúci Očovan, Hriňovčan a Urpín a folklórna skupina Goral Suchá Hora. Po všetkých vystúpeniach nasleduje zábava s ľudovou hudbou Maťa Kováča z Hrochote.

 

V sobotu dopoludnia sa v Remeselnom dvore uskutoční aj vernisáž Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici pod názvom Čepiec – pýcha vydatej ženy a tiež výstava domácich krojov.

 

V nedeľu 13. augusta bude v Remeselnom dvore komorný program venovaný najväčšiemu slovenskému signálnemu nástroju - fujare trombite, v ktorom účinkujú Trombitáši folklórnej skupiny Javorník z Lúk pod Makytou. Popoludní v areáli štadióna vystúpi súbor Rimavan, a vyhodnotia súťaž o najkrajšie priečelie a priedomie v Očovej. Festival vyvrcholí záverečným galaprogramom Korene, v ktorom účinkujú súbory a skupiny Váh z Liptovského Mikuláša, Marína zo Zvolena, Kečera z Jakubian, Sliačanka z Liptovských Sliačov, Poľana zo Zvolena, Goral Suchá Hora, Poľana, Očovan a Javorník.

 

Festival podporilo Ministerstvo kultúry SR a Banskobystrický samosprávny kraj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona