Na festivale Muces v Španielsku predstavia aj slovenské filmy

NETKY.SK • 14 November 2016, 16:41 • 2 min
Na festivale Muces v Španielsku predstavia aj slovenské filmy

SEGOVIA - Na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Muces v španielskej Segovii predstavia aj slovenskú kinematografiu. Organizátori podujatia, ktoré sa bude konať od 16. do 22. novembra, uvedú celkovo 17 slovenských dlhometrážnych filmov a šesť krátkych animovaných snímok.

slovakia

left justify in out

V hlavnej súťaži festivalu budú slovenskú tvorbu reprezentovať celovečerné hrané debuty dvoch dokumentaristov - Eva Nová (2015) Marka Škopa a Koza (2015) Ivana Ostrochovského a dve minoritné slovenské koprodukcie Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda a Rodinný film (2015), ktorý režíroval Olmo Omerzu.


V retrospektívnej sekcii premietnu tituly Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Ja milujem, ty miluješ (1980) Dušana Hanáka, Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera a Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka.


Medzi dokumentárnymi filmami budú mať svoje miesto aj Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka a Sila ľudskosti - Nicholas Winton (2002) Mateja Mináča. V sekcii venovanej deťom predstavia snímku Zbojník Jurko (1976), ktorú režíroval Viktor Kubal.


Sekcia Lo nunca visto ponúkne filmy Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského, Pokoj v duši (2009) Vladimíra Balka a Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii (2016) Róberta Fiľa. Doplní ich pásmo krátkych animovaných filmov V kocke (1999) Michala Strussa, Twins (2011) Petra Budinského, Nina (2014) Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej, Pandy (2012) Matúša Vizára, Kto je tam? (2010) Vandy Raýmanovej a Katapult - Keď nie, tak nie (1997) Vladimíra Krála. V kostole San Quirce premietnu film Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa. O hudobný sprievod snímky sa postará Trio Mandragora s využitím slovenských ľudových hudobných nástrojov. Hudbu filmu inšpirovanú populárnymi slovenskými melódiami skomponoval pre toto podujatie dirigent a skladateľ Robert Faltus, ktorý zároveň otvorí festival koncertom. Počas vystúpenia bude možné počuť aj ľudové nástroje vrátane fujary.


Počas festivalu sa uskutoční aj prednáška filmovej historičky a publicistky Kataríny Mišíkovej z Vysokej školy múzických umení v Bratislave na tému sociálneho realizmu vo filmoch Eva Nová a Koza a pripravená je aj sprievodná inštalácia plagátov k slovenským filmom pod názvom Slovenská kinematografia v obrazoch, ktorú si návštevníci a návštevníčky budú môcť pozrieť od 16. do 30. novembra v La Alhóndiga.


Jedenásty ročník MFF Muces ponúkne to najlepšie zo súčasného európskeho filmu a archívnej tvorby. Tento rok uvedú 118 filmov zo 40 krajín sveta. Zameranie na slovenskú kinematografiu sa na festivale uskutoční v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies