Na festivale Kremnické gagy 2016 sa predstaví viac ako 250 umelcov

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 10:34 • 2 min
Na festivale Kremnické gagy 2016 sa predstaví viac ako 250 umelcov

BRATISLAVA/KREMNICA – V závere leta, v dňoch 26. až 28. augusta sa v Kremnici uskutoční už 36. ročník európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2016.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné stretnutie profesionálnych i amatérskych "lovcov" bude zamerané na ľudské omyly a neduhy spoločnosti. Do kremnického mestského revíru si príde zapoľovať na bránice premnožených divákov viac ako 250 autorov a interpretov z ôsmich štátov Európy, Izraela a Slovenska.

 

Strieľať si budú sami zo seba, ale najmä z deformácií a absurdností, ktoré obklopujú náš bežný život a obracajú ho naruby. Aj keď mala dramaturgia festivalu tohto roku obmedzené finančné možnosti, podarilo sa jej z obrovskej ponuky rozličných zábavných "zveriniek" vypreparovať a v posledný augustový víkend na festivalové scény a pódiá vystaviť najkvalitnejšie úlovky s vysokou bonitou.

 

Promenádu nominovaných diel a výkonov v ôsmich kategóriách bude sledovať a trofeje v podobe Zlatého gunára či Trafenej husi udeľovať medzinárodná Akadémia humoru na čele s prezidentom Mariánom Labudom. Akadémia ocení aj najlepšieho ostrostrelca titulom Grand Prix 2016.

 

Najväčšou vábničkou pre široké vrstvy labužníkov humoru bude francúzske saxofónové kvarteto Les DéSAXéS z Paríža. V hudobno-pohybovej šou s názvom Saxophonissimo s francúzskym šarmom a bez slov rozohrá vtipné dialógy na svojej ceste okolo sveta. Headlinerom festivalu bude tiež Tony – španielsky poľovník na ženské srdcia z cirkusovej crazy company Paki Paya. Ten na zemi i na vysokom „posede“ rozprúdi seriál disko príbeh v štýle 70. rokov Shake, shake, Shake. Romantici si prídu na svoje aj v gangsterskej rozprávke Bláznivý Petříček z produkcie pražskej agentúry Next Picture v hlavných úlohách s hviezdami českého hereckého neba Táňou Vilhelmovou a Vojtechom Dykom.

 

Slovenským vábnikom bude prudko zábavná francúzska konverzačná komédia Meno – o nečakanom odhalení vzťahov v rodine z dielne agentúry Aeon a Štúdia L+S. Návštevníci festivalu budú nepochybne zvedaví aj na paľbu otázok a poznámok populárneho českého herca v špeciálnej festivalovej Show Jana Krausa. Slovnej prestrelke neuniknú slovenskí hostia: Iveta Radičová, Dušan Chrenek, Marián Labuda a Boris Farkaš.

 

Skalní pozorovatelia festivalu určite zvetria aj posledné prírastky z Divadla GUnaGU: Divná doba, divná láska, divné životy a Milujem svoj mobil (Americká jazda), ktoré cez humor a satiru často zasahujú do živého. Najmenšie mláďatá nepríde strašiť, ale zabaviť legendárne české bábkové Divadlo Drak z Hradca Králové s rozprávkou Všechno lítá, co peří má. Staršie ročníky určite zaujme jeho Poslední trik George Méliese. Z českých luhů a hájů do Kremnice pre deťom ešte premigrujú divadlá Squadra Sua s hasičskou naháňačkou Bombelos a Long Vehicle Circus s najnovšou rozprávkou na chodúľoch Alenka.

 

Schopnosť (ne)trafiť sa predvedie rodinám s deťmi aj švajčiarsko-izrealské Duo Comic Casa vo svojej Circus Comedy Show. Hudobných fanúšikov isto privábi legendárny český pesničkár Pavol Dobeš alebo ostrieľaná maďarská Panonia Allstars Ska Orchestra. S recesistickým nábojom sa predvedie aj slovenská kapela Kamoško a Kokosko.

 

Na Kremnických gagoch budú na postriežke aj špičkoví majstri kresby – karikaturisti z Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny, Bulharska i Slovenska. Okrem vystavenia svojich "výstrelkov" sa v spoločnom improvizovanom kreslení zamerajú na tému Hranice humoru. Veľkej pozornosti literárnych stopárov sa tešia tiež nominácie najnovších prozaických diel zasiahnutých humorom, ktorých je tohto roku až šesť. Obľúbenými úlovkami sú už viac rokov aj živé umelecké prednesy recitátorov v programe Koňa jeho. Osemnástym humoristom, ktorého umelecký reliéf do Uličky slávnych nosov namodeloval výtvarník Michal Kačmár, bude spisovateľ a odborník na ostré streľby Kornel Földvári. Jeho westernová družina (Kapitáňová, Jablonovský, Krištúfek a Piško) pripravila o ňom spomienkový posed s názvom Korneliáda.

 

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý spolu s mestom Kremnica, G.A.G.- umeleckou agentúrou, Neziskovou organizáciou NEO aj Európskou komisiou v SR, sa uskutoční v dňoch 26. – 28. augusta na 13 scénach a pódiách v centre mesta Kremnica. V programe je 36 hlavných produkcií a 25 sprievodných akcií, ktoré sú pre návštevníkov Kremnice zadarmo. Cesty milovníkov humoru budú smerovať na konci prázdnin do Kremnice na vysokú kvalitu humoru. Organizátori si z divákov a návštevníkov Kremnice určite nebudú strieľať.

Informáciu pre TASR poskytol riaditeľ festivalu Ján Fakla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies