Na festivale Hory a mesto uvedú víťazné snímky z Vancouveru

NETKY.SK • 25 Február 2016, 11:21 • 2 min
Na festivale Hory a mesto uvedú víťazné snímky z Vancouveru

BRATISLAVA - Na 17. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa bude konať v dňoch 6. až 10. apríla v Cinema City v bratislavskom Auparku, premietnu štyri ocenené snímky z kanadského Vancouver International Mountain Film Festival (VIMFF).

slovakia

left justify in out

Bude medzi nimi aj film K2 - Dotknúť sa neba poľskej režisérky Elizy Kubarskej, ktorý vo Vancouveri získal Grand Prix. Okrem toho v Bratislave uvedú aj viac ako tridsať ďalších snímok z VIMFF, ktoré organizátori doplnia slovenskými a českými dokumentmi.

 

"Kanadský festival sa skončil len tento víkend (22. februára, pozn. SITA) a dnes už máme potvrdených viac ako 30 filmov, ktoré prinesieme na Hory a mesto, z toho štyri ocenené, dokonca snímku s hlavnou cenou. Absolútna väčšina bude mať slovenskú premiéru a tradične sa práve týmto filmom darí najviac zaujať aj publikum v Bratislave,“ povedal Alan Formánek, ktorý vedie oba spomínané festivaly.

 

Všetky štyri ocenené filmy - K2 - Dotknúť sa neba, Operation Moffat, Citadel a Metronomic - sú európskymi snímkami o lezení a na Slovensku ich uvedú po prvý raz. V programe budú mať okrem filmov z Kanady a USA zastúpenie aj španielske, talianske, švajčiarske, nórske, švédske, juhoafrické či novozélandské snímky. Film K2 - Dotknúť sa neba rozpráva o tragických dňoch v roku 1986, ktoré prežil rakúsky horolezec Kurt Diemberger na K2. Pri zostupe búrka uväznila jeho tím na päť dní vo výške osemtisíc metrov.

 

Diembergerova dlhoročná družka Julie Tullis od vyčerpania zomrela a zachrániť sa napokon podarilo len dvom horolezcom. Snímka približuje udalosť prostredníctvom návratu štyroch potomkov obetí do základného tábora tohto vrchu. Kubarska a Diemberger uvedú film spoločne v rámci sekcie Vysoké hory, pričom 83-ročný priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach bude tiež jedným z hlavných zahraničných hostí festivalu.


Britská snímka Operation Moffat získala vo Vancouveri cenu v kategórii Horská kultúra, na Hory a mesto ju premietnu v rámci sekcie Skala. Film dokumentuje lezeckú kariéru prvej britskej horskej vodkyne Gwen Moffat. Režiséri Claire Carter a Len Randall prechádzali jej trasy, preplávali či naboso liezli cez jej obľúbené miesta, akoby ju nasledovali v jej dobrodružnej a nebezpečnej ceste. Snímku doplnili novými aj archívnymi zábermi krajiny a akčnými sekvenciami.


Trofej pre Najlepší lezecký film získal na tohtoročnom VIMFF ďalší britský film Citadel, ktorý nakrútil Alastair Lee, držiteľ viac ako 80 medzinárodných ocenení. Citadel je prvým horským filmom nakrúteným v zatiaľ najvyššej kvalite 4K, pričom v Bratislave ho uvedú v sekcii Vysoké hory. Snímka zachytáva prvovýstup na horu Citadel na Aljaške, ktorý absolvovali Matt Helliker a Jon Bracey.


Cenu poroty na VIMFF získal francúzsky pätnásťminútový film Metronomic. "Spojenie úžasne kreatívnych, nadmieru zohratých a v rôznych smeroch talentovaných ľudí urobilo z tohto filmu mimoriadne zábavný a nevšedný horský lezecký film,“ zhodli sa členovia poroty. Vo filme uvidia diváci lietajúcich a skákajúcich športovcov a akrobatov, ktorých poznajú z filmu Verím, že dokážem lietať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies