Na festivale Hory a mesto uvedú dvanásť slovenských snímok

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 13:10 • 2 min
Na festivale Hory a mesto uvedú dvanásť slovenských snímok

BRATISLAVA - Na 18. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa uskutoční od 22. do 26. marca v Cinema City v bratislavskom Auparku, uvedú až dvanásť slovenských snímok. Budú medzi nimi diela filmárov ako Pavol Barabáš, Erik Baláž, Rastislav Hatiar či Branislav Molnár. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla projektová manažérka festivalu Natália Bokníková.

slovakia

left justify in out

"Sme veľmi radi, že slovenské filmy majú opäť takú vysokú úroveň - čo sa filmárskeho jazyka týka, aj tém a originálneho spracovania. Sú to filmári, ktorí už na festivale svoje filmy premietali, získali aj ceny a vracajú sa, čo nás teší. Tento rok budú mať domáci tvorcovia aj workshopy pre návštevníkov, čo sme veľmi uvítali, lebo majú svojich priaznivcov, ktorí sledujú ich tvorbu aj výkony a radi sa dozvedia niečo nové," uviedla Bokníková.

Dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom figuruje v programe festivalu aj ako jeden z víťazných filmov z kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu (VIMFF), kde triumfoval v kategórii Horská kultúra. Na festivale Hory a mesto ho uvedú v sekcii Tatranské chaty. Barabáš bude aj hosťom podujatia, kde porozpráva svoje zážitky a skúsenosti z nakrúcania v extrémnych podmienkach, premietne zábery zo zverejnených aj nezverejnených filmov a priblíži svoje najnovšie expedície.

 



Režisér a ochranár Erik Baláž osobne uvedie druhú časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les, pričom pôjde o jej premiéru. Okrem toho sa so svojím kameramanom Karolom Kaliským zúčastní aj na workshope na tému filmovanie v divočine a na festivale premietnu aj prvú časť spomínanej trilógie Život v oblakoch. Dvojité zastúpenie bude mať aj režisér a kameraman Rastislav Hatiar, a to prostredníctvom snímok Obyčajní chlapci o liptovských skialpinistoch Dušanovi "Čegovi" Triznovi a Milanovi Madejovi a Od Tatier k Dunaju o 345-kilometrovom bežeckom štafetovom preteku. Branislav Molnár uvedie na festivale svoj najnovší film Bratislava - mesto uprostred prírody, ktorý poukazuje na fragmenty prírody hlavného mesta a jej okolia.

 


Ďalej premietnu novú, zostrihanú verziu filmu Akceptácia - Tatarkov odkaz Jaroslava Matouška o prechode 23 dolín a 18 vysokohorských sediel Vysokých Tatier, trojminútovú snímku Divoké trate z dielne Ewia Production o bicyklovaní, film Corona Martina Grajciara o rovnomenej lezeckej ceste vo Vysokých Tatrách, dokument Masoala Vladimíra Dudláka o expedícii na Masoalský poloostrov na Madagaskare, film Slovensko na šnúrkach Adama Lisého o pokuse zdolať Slovensko od najzápadnejšieho bodu po najvýchodnejší buď peši alebo na paraglide a dvanástku slovenských snímok uzatvára dokument The Right Place - Nine Islands Michala Csádera o Azorských ostrovoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies