Na festivale Cinematik Piešťany si možno vybrať zo 123 filmov

NETKY.SK • 31 August 2012, 06:42 • 2 min
Na festivale Cinematik Piešťany si možno vybrať zo 123 filmov

Na festivale Cinematik Piešťany si možno vybrať zo 123 filmov - Kultúra Siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik v Piešťanoch ponúkne celkom 123 filmov domácej aj svetovej kinematografie, z nich 70 je celovečerných a 53 krátko- a s

slovakia

left justify in out

imgSiedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik v Piešťanoch ponúkne celkom 123 filmov domácej aj svetovej kinematografie, z nich 70 je celovečerných a 53 krátko- a stredometrážnych. Festival sa uskutoční v šiestich premietacích priestoroch od 7. do 13. septembra. 
      "Z celovečerných filmov uvedieme 41, ktoré ešte na Slovensku neboli premietnuté. V súťažnej sekcii Miesto stretnutia Európa 17 mladých kritikov zo 17 krajín zostavilo výber najlepších 10 európskych filmov, ktoré uvidíme na jednom mieste," na dnešnej tlačovej konferencii povedal umelecký riaditeľ festivalu Vladimír Štric. Podľa neho sú zaradené diela známych režisérov, akými sú Roman Polanski či Pedro Almodóvar, aj verejnosti menej známi tvorcovia, ale s kvalitnými filmami.
      Druhú súťažnú sekciu Cinematik.doc tvoria najlepšie slovenské celovečerné dokumentárne filmy, ktoré vznikli za uplynulý rok. Režisér Pavol Barabáš v Príbehoch tatranských štítov sa venuje objavovaniu a zdolávaniu vrcholov najnižších veľhôr sveta aj sleduje osudy prvých horolezcov, ktorých mená sa s jednotlivými štítmi nezmazateľne spájajú. Nemoc tretej moci Zuzany Piussi otvára citlivú tému slovenského súdnictva a usiluje sa prísť na to, či sú súdy stále zárukou spravodlivosti. Dokumentom so sociálnym podtextom sú Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Film sleduje obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, bratranca a sesternicu z rómskej osady, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom DVD s rómskou verziou ich hitu Zvonky šťastia. Debut Slovenky žijúcej v Prahe Pauly Siskovej ...Myslím, že sa nevrátim vznikol na púti do španielskeho Santiaga de Compostela. Zaznamenáva tisíckilometrovú cestu štyroch žien, ktorá je plná radosti, smútku i utrpenia.
      Z desiatich nesúťažných sekcii je nová pod názvom Zakázané filmy. Ponúka výber diel z dejín kinematografie, ktoré v čase svojho vzniku sa stali kontroverzné a čelili hrozbe cenzúry kvôli tomu, že obsahovali "škodlivé" prvky ako amorálnosť, násilie, vulgárnosť, obscénnosť, politickú nekorektnosť či rúhanie. Sekcia Za hranicou kultu uvedie zaujímavé westernové filmy pod názvom Western inak. Retrospektívu celovečerných filmov jedného z najoriginálnejších francúzskych režisérov posledných troch dekád Leosa Caraxa (1960) uvidia diváci v sekcii Rešpekt. Okrem desiatok filmov v ďalších sekciách sú v sprievodnom programe plánované koncerty, výstava Tri dámy slovenského divadelného kostýmu, prednáška o zakázaných filmoch či seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe.
      Festival sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR. Hlavným organizátorom je občianske združenie MFF Piešťany v spolupráci s mestom Piešťany a miestnymi organizáciami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies