Na festivale Capalest sa bude čítať Sládkovič a Petőfi

NETKY.SK • 10 August 2011, 15:35 • 2 min
Na festivale Capalest sa bude čítať Sládkovič a Petőfi

Na festivale Capalest sa bude čítať Sládkovič a Petőfi

slovakia

left justify in out

img

Deviaty ročník frankofónneho festivalu poézie, divadla a hudby - Capalest 2011 sa uskutoční od 19. do 21. augusta v Banskej Štiavnici. Úradným jazykom podujatia je francúzština, ku ktorej sa pridružujú jazyky účastníkov festivalu. "Tento ročník je zameraný na tvorivú maďarsko-slovenskú konfrontáciu v zmysle poézie, preto sme zvolili Maďarsko ako čestného člena festivalu," uviedol dnes na stretnutí s médiami v Bratislave Alexander Halvoník, riaditeľ Literárneho informačného centra, ktoré festival organizuje spolu s občianskym združením Capalest.
      Počas troch dní sa na festivale s maďarskou poéziou predstavia maďarskí básnici v tradičných priestoroch štiavnických kaviarní, nebudú chýbať klasici slovenskej literatúry a jej súčasní predstavitelia. "Ideovou a básnickou dominantou festivalu je čítanie textov Andreja Sládkoviča a Šándora Petőfiho, obaja chodili v Štiavnici do školy a obaja tu začali písať," poznamenal Halvoník. Z programu ďalej upozornil na festivalový vrchol - čítanie z jednej z najslávnejších básní svetového romantizmu od Imre Madácha. "Prežil na Slovensku v Dolnej Strehovej skoro celý život a tam aj napísal svoje dielo Tragédiu človeka. Zaznie v troch jazykoch - slovenčine, maďarčine a vo francúzštine."
      Okrem umeleckého viacjazyčného čítania poézie, ktoré režijne pripravil riaditeľ festivalu Michel de Maulne, ponúkne Capalest v tradičných priestoroch štiavnických kaviarní hudobné koncerty a výstavy. Súčasťou podujatia je aj škola francúzštiny pre najmenších.
      Festival slávnostne otvorí svojou produkciou tradičnej hudby Sedmohradska a južného Slovenska skupina Ritka Magyar Banda. Básnici predstavia svoju najnovšiu tvorbu na podujatí s názvom Babylon jazykov. Do Banskej Štiavnice prijali pozvanie maďarskí umelci István Vőrős, János Terey, János Háy, Krisztina Tóth, na Slovensku žijúci László Tóth, francúzsky básnik Guy Goffete, Aksinia Mihailova z Bulharska, Dagnija Dreika z Lotyšska, Tiziana Colusso a Franco Falasca z Talianska, zo slovenských umelcov Mária Ferenčuhová, Ján Švantner a Jozef Mihalkovič. Besedovať o súčasnej maďarskej literatúre bude filozof a estetik Peter Michalovič.
      V hudobnej časti festivalu ďalej zaznejú Piesne Johna Dowlanda, sonety Williama Shakespearea a klavírny koncert Adelaidy Panagetovej. Husľový virtuóz Patrick Chemla odohrá koncert venovaný Bélovi Bartókovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies