Na festivale Bažant Pohoda 2013 aj päť knižných premiér

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 12:18 • 2 min
Na festivale Bažant Pohoda 2013 aj päť knižných premiér

BRATISLAVA - Vydavateľstvo KK Bagala uvedie na festivale Bažant Pohoda 2013 v literárnom stane Martinus.sk do knižného sveta až päť očakávaných knižných noviniek.

slovakia

left justify in out

Spisovateľke Mile Haugovej vychádza kniha zostavená z denníkov a rozhovorov autorky s názvom Tvrdé drevo detstva, Ivanovi Štrpkovidva zväzky súborného básnického diela, Marek Vadas krstí po siedmich rokoch zbierku poviedok Čierne na čiernom a vychádzajú knihy aj dvom debutantom, ale zďaleka nie literárnym nováčikom. Zuzana Šmatláková nazvala svoj debut Exit a Václav Kostelanski napísal knihu poviedok Chuť zabiť.

Tvrdé drevo detstva je kniha Mily Haugovej, zostavená z denníkov a rozhovorov autorky. Zostavil ju Matúš Mikšík. Súborné dielo Ivana Štrpku v prvom zväzku Básne I. ponúka Krátke detstvo kopijníkov (1969), Tristan tára (1971), Pred premenou (1982) a Krásny nahý svet (1990). V druhom zväzku Básne II. ponúka Teraz a iné ostrovy (1981), Správy z jablka (1985), Všetko je v škrupine (1989) a Medzihry. Bábky kratšie o hlavu (1997).

"Držme si klobúky, lebo Vadas nás vo svojich poviedkach zavedie tam, kde sme ešte neboli. Nie do Afriky Viktóriiných vodopádov, safari a žiráf spomalene prebiehajúcich krížom cez cestu tesne pre naším landroverom, ale do tajomnej, magickej, dusnej krajiny, lákavej a zároveň odpudzujúcej ako cigánska osada. Vadasova Afrika v nás zanechá vypálené znamenie, horkú guču v hrdle. No nebudem mu ďalej odrádzať čitateľov," uviedol ku knihe Mareka Vadasa Čierne na čiernom spisovateľ Peter Pišťanek.

Texty debutovej zbierky Exit Zuzany Šmatlákovej dýchajú magickou atmosférou, sú opradené mytologickými a baladickými motívmi, často ide o prastaré príbehy v nových šatách. Postavy, vedené čímsi tajomným a iracionálnym, opúšťajú svoje domovy, životy, partnerov, pokúšajú sa o únik, hľadajú východ, Exit. Debutová zbierka poviedok Chuť zabiť Václava Kostelanského odráža bezvýznamnosť malých a ešte menších ľudí, ktorým autor nechce a nemôže dopomôcť k úniku pred vlastnou minulosťou a z ich slabej sociálnej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies