Na festival Hory a mesto zavíta priekopník lezenia Kurt Diemberger

NETKY.SK • 18 Február 2016, 12:32 • 2 min
Na festival Hory a mesto zavíta priekopník lezenia Kurt Diemberger

BRATISLAVA - Na 17. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa bude konať v dňoch 6. až 10. apríla v Cinema City v bratislavskom Auparku, zavíta rakúsky horolezec Kurt Diemberger.

slovakia

left justify in out

Osemdesiattriročný himalájista a priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v najvyššom pohorí na Zemi bude jedným z hlavných zahraničných hostí podujatia. Okrem toho sa na festivale predstavia španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski a slovenská potápačka Katarína Linczényiová. Téma potápania sa pritom na festivale objaví po prvý raz v jeho histórii. Súčasťou programu budú aj cestokluby Kino Svet a rôzne sprievodné akcie.


„S uzavretím programu filmových sekcií čakáme na záver a najmä na výsledky Vancouver International Mountain Film Festival. Už tradične sa nám darí získať to najlepšie, čo tento prestížny festival ponúkol, a priniesť zaujímavé aj ocenené snímky na Slovensko," priblížila projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.


Spomínaný Diemberger na festivale ponúkne multimediálnu prezentáciu s názvom K2 - krok do neznáma. Návštevníkom a návštevníčkam porozpráva o lezení s legendárnym Hermannom Buhlom a ich odvážnom prvovýstupe na Broad Peak alpským štýlom v roku 1957. Priblíži aj svoj prvovýstup na Dhaulágirí v roku 1960, ktorý zdolal taktiež bez kyslíkovej podpory.


Na festivale tiež uvedú snímku K2. Dotknúť sa neba (2015) poľskej režisérky Elizy Kubarskej. Snímka rozpráva o tragických dňoch v roku 1986, ktoré Diemberger prežil na K2. Pri zostupe búrka uväznila jeho tím na päť dní vo výške osemtisíc metrov. Diembergerova dlhoročná družka Julie Tullis od vyčerpania zomrela a zachrániť sa napokon podarilo len dvom horolezcom. Titul približuje udalosť prostredníctvom návratu štyroch potomkov obetí do základného tábora tohto vrchu. Kubarska a Diemberger film na festivale uvedú spoločne.


Mladá lezkyňa Daila Ojeda pricestuje na Slovensko po prvý raz, pričom návštevníkom a návštevníčkam podujatia porozpráva o svojej lezeckej kariére. Rodáčka z Kanárskych ostrovov sa začala venovať lezeniu vo veku 18 rokov. Neskôr sa presťahovala do Katalánska a dostala sa medzi špičku ženského športového lezenia.


Američan Gregg Losinski pochádza zo štátu Idaho, no má slovenské korene. V oblasti ochrany prírody pracuje 34 rokov. Je tiež aktívnym publicistom, ktorý propaguje myšlienky ochrany a konzervácie divočiny po celom svete. Na festivale Hory a mesto bude rozprávať o amerických národných parkoch a o medveďoch, ich spolužití s ľuďmi, ktoré sa snaží odtabuizovať. Po skončení festivalu čaká Losinského turné po viacerých slovenských mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies