Na festival ARS POETICA zavíta americká autorka Catherine Bowman

NETKY.SK • 23 September 2011, 21:52 • 2 min
Na festival ARS POETICA zavíta americká autorka Catherine Bowman

Na festival ARS POETICA zavíta americká autorka Catherine Bowman - Politika Medzinárodný festival poézie ARS POETICA prinesie do Bratislavy už 9. ročník multižánrového podujatia, ktoré spája súčasnú poéziu s ďalšími druhmi umenia.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný festival poézie ARS POETICA prinesie do Bratislavy už 9. ročník multižánrového podujatia, ktoré spája súčasnú poéziu s ďalšími druhmi umenia. "Fanúšikovia poézie a umenia sa opäť môžu ponoriť do tyrkysových vôd alternatívneho umeleckého vnímania sveta, ako napovedá tohtoročný vizuál festivalu," uviedol pre TASR Martin Solotruk, riaditeľ festivalu, ktorý tento rok predstaví rôznorodú poéziu 24 básnikov z 12 krajín.
Do Bratislavy zavítajú poeti z Talianska, Španielska, Francúzska, Veľkej Británie. Diváci budú mať možnosť zažiť i performance básnikov z USA, Írska, Švajčiarska, Nemecka a okolitých štátov. Medzi tohtoročné hviezdy patrí uznávaná americká autorka Catherine Bowman, držiteľka ocenenia Kate Tufts Discovery Award 1994 a írsky básnik Gabriel Rosenstock, autor 13 zbierok poézie a zbierok haiku, písaných zväčša írsky (tzv. Gaelic).
"Určite prekvapí aj experimentálny básnik a profesor z Londýna Jeff Hilson, ale aj Talian Gian Mario Villalta, či poľský básnik Zbigniew Machej," doplnil Solotruk s tým, že slovenskú poéziu budú na festivale reprezentovať Mila Haugová, Marián Milčák, Michal Habaj, ale aj improvizované performance Vlada Jančeka a virtuálny básnický projekt Generátor X.
"Slovenské zastúpenie festivalu má snahu jednak predstaviť aktuálnu tvorbu slovenských básnikov, ktorá bude premiérovo uvedená na festivale, ale aj poukázať na rôznorodosť konceptov a koncepcií poézie," spresnil riaditeľ ARS POETICY, na ktorej zaznejú slovenské preklady zahraničných poetov opäť v podaní hercov Lucie Hurajovej a Mareka Majeského. "Som rád, že si vo svojich nabitých diároch našli opäť čas, čo tiež svedčí o ich vzťahu k poézii. Obaja predstavujú silné a flexibilné interpretačné osobnosti, čo je pre festival nesmierne dôležité," vysvetlil Solotruk s tým, že recitátori si autorov nevyberajú. "Musia sa vysporiadať s rôznorodými poetikami a autorskými hlasmi. Ich recitácia nasleduje hneď po performance autora, ktorého nikdy nevideli, a oni až vtedy vidia, aký tón, aký štýl prejavu autor textu prikladá."
ARS POETICA sa začne vo štvrtok 29. septembra a potrvá do 3. októbra v A4-nultom priestore a kine Mladosť. Okrem vystúpení súčasných básnikov, ponúkne koncerty nezávislých hudobných interpretov a filmové celovečerné i experimentálne formy. Prednášky a diskusia zaznejú v Slovenskom rozhlase, na Filozofickej fakulte UK a na Ústave slovenskej literatúry SAV.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies