Na Febiofest príde aj poľská filmárka Agnieszka Holland

NETKY.SK • 26 Január 2017, 13:41 • 2 min
Na Febiofest príde aj poľská filmárka Agnieszka Holland

BRATISLAVA - Poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland bude hostkou Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest v Bratislave. Oceňovaná filmárka sa zúčastní na záverečnom ceremoniáli 24. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční v hlavnom meste Slovenskej republiky od 2. do 8. marca. Rodáčka z Varšavy predstaví svoj najnovší film Cez kosti mŕtvych (2017), ktorý predtým uvedie na festivale Berlinale. Nahrávania filmovej hudby sa za osobnej účasti režisérky zhostil uznávaný Bratislava Symphony Orchestra v priestoroch Slovenského rozhlasu.

slovakia

left justify in out

"Agnieszka Holland je dôležitá osobnosť vo svetovom filme a na Slovensko sa pravidelne a rada vracia - nielen osobne, ale aj so svojimi projektmi. Je nám cťou, že práve na našej pôde uvedie len krátko po svetovej premiére svoju najnovšiu snímku," povedal umelecký riaditeľ Febiofestu Přemysl Martinek.


Počas festivalu pritom uvedú aj historickú drámu Jánošík - Pravdivá história (2009), ktorú s Holland režírovala jej dcéra Kasia Adamik. Šesťdesiatsedemročnú filmárku nominovali za scenár snímky Europa Europa (1990) na Oscara. Medzi jej známe tituly patria napríklad aj Olivier, Olivier (1992), Tajomná záhrada (1993), Úplné zatmenie (1995) alebo Hořící keř (2013).


Profilová sekcia Febiofestu Osobnosti klubového filmu privíta aj dramaturga a scenáristu Lubora Dohnala, ktorý sa podieľal na filmoch ako Kristove roky (1967) a Postav dom, zasaď strom (1979) Juraja Jakubiska, Slávnosť v botanickej záhrade (1969) Ela Havettu alebo Petrolejové lampy (1971) Juraja Herza.

 

"Aj keď už náš spoločný štát neexistuje, Lubor Dohnal sa stále v rámci svojej pedagogickej a dramaturgickej práce stretáva s novými generáciami filmárov z oboch krajín a pokračuje tak v tom, čo kedysi započal s tvorcami ako Elo Havetta alebo Juraj Jakubisko. Práca dramaturga je vždy tak trochu neviditeľná, ale pre film má rozhodujúci charakter. Lubor Dohnal sa dnes nevenuje práci na vysokorozpočtových projektoch, ale starostlivo si vyberá látky aj režisérov, s ktorými spolupracuje a vyhľadáva nové talenty, prístupy a presvedčivé výpovede o dnešnom svete," uviedol Přemysl Martinek.

 

Dohnal získa počas Febiofestu Cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos klubovému hnutiu. Diváci a diváčky si budú môcť pozrieť aj životopisný dokument Marlene (1984), na ktorého scenári spolupracoval.


Na podujatie príde tiež režisér, kameraman, strihač a pedagóg Miroslav Janek, ktorý predstaví dokument Normální autistický film (2016). "Miroslav Janek je tak trochu solitérom súčasného dokumentu," vyjadril sa Martinek.


Febiofest zavíta tento rok od 4. marca do 7. apríla do desiatich slovenských miest - Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies