Na farme v anglickom grófstve Wiltshire objavili kravu nakazenú antraxom

NETKY.SK • 27 Október 2015, 17:25 • 2 min
Na farme v anglickom grófstve Wiltshire objavili kravu nakazenú antraxom

WESTBURY – Na farme West Country v anglickom grófstve Wiltshire bola objavená krava nakazená antraxom. Prípadom sa vážne zaoberajú viaceré zdravotnícke inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Antrax spôsobuje kožné lézie a kolaps dýchacieho ústrojenstva. Táto nebezpečná choroba bola objavená pri obhliadke kravy, ktorá minulý týždeň uhynula na farme vo Westbury v grófstve Wiltshire.

Odbor životného prostredia, výživy a záležitostí vidieka (Defra) oznámil, že na inkriminovanej farme platí obmedzenie pohybu a nariadil spálenie pozostatkov nakazeného zvieraťa. Odbor zároveň vyhlásil, že riziko pre verejnosť je veľmi nízke, avšak situácia je pod stálou kontrolou pre prípad, že by sa niečo zmenilo.

"Tento prípad bol objavený veľmi rýchlo a kolegovia z Public Health England, Wiltshire Council, Defra, Environment Agency a APHA svižne spolupracovali, aby sa prijali rázne opatrenia," povedal hovorca vlády. "Uhynutá krava bola spálená a na farme platí obmedzenie pohybu. Riziko infekcie ľudí, ktorí boli v blízkom kontakte so zvieraťom je veľmi nízke a partneri sú v pohotovosti poskytnúť verejnosti akékoľvek zdravotné informácie. Pre širokú verejnosť však neexistujú žiadne riziká."

Zatiaľ nie je známe, či ojedinelý prípad na farme vo Walese minulý mesiac súvisí s prípadom vo Wiltshire. Defra varoval poľnohospodárov, aby si dávali pozor na príznaky infekcie, ktorá môže postihnúť aj ošípané, kone a ovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies