Na farme, kde uhynuli kravy na antrax, začnú podávať vakcínu v utorok

NETKY.SK • 10 Október 2014, 12:53 • 2 min
Na farme, kde uhynuli kravy na antrax, začnú podávať vakcínu v utorok

SVIDNÍK - Situácia na farme v katastri mesta Svidník, kde uhynuli štyri kravy na chorobu slezinová sneť zvanú aj antrax, je stabilizovaná. Potvrdil to dnes pre TASR riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

slovakia

left justify in out

U štvrtého uhynutého dobytka bol podľa neho tiež potvrdený antrax, no už týždeň nezahynulo žiadne ďalšie zviera, preto možno situáciu hodnotiť ako pomerne pokojnú.
     

V pondelok (13.10.) sa začne vakcinácia dobytka na najbližších farmách v Ladomirovej a Stročíne. Na prvej je približne 560 a na druhej 320 kusov kráv, no ide len o preventívne opatrenie. Choroba antrax bola potvrdená iba u štyroch kráv v chove vo Svidníku, kde by mala vakcinácia prebehnúť v utorok (14.10.). Zozuľák informoval, že po troch týždňoch od podania vakcíny by sa u nich mala vybudovať imunita, ktorá trvá rok.
     

Na farme vo Svidníku, kde choroba antrax prepukla, stále platia veterinárne opatrenia zabezpečené ešte na konci septembra.
     

Antrax alebo slezinová sneť je bakteriálne ochorenie postihujúce najmä kopytníky. Pri úzkom kontakte s chorými zvieratami môže prejsť aj na človeka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona