Na expolicajta Kosíka vydali už aj európsky zatykač

NETKY.SK • 9 August 2016, 16:42 • 2 min
Na expolicajta Kosíka vydali už aj európsky zatykač

BRATISLAVA – Po bývalom príslušníkovi polície a slovenskej tajnej služby Ľubošovi Kosíkovi, ktorý je právoplatne odsúdený, pátra slovenská polícia už aj na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

slovakia

left justify in out

"K osobe bol dňa 8. augusta doručený európsky zatýkací rozkaz na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku, ktoré zabezpečilo zmenu kvalifikácie pri vyhlásení pátrania v Informačnom systéme Patros. Postup pri pátraní je štandardný ako pri dodaní do výkonu trestu odňatia slobody," uviedol dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vydal v pondelok 1. augusta na Kosíka európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. TASR o tom v utorok (2.8.) informovala Kancelária predsedu ŠTS v Pezinku.

 

Polícia doteraz po Kosíkovi neúspešne pátrala len na Slovensku. Exsiskára koncom júna Najvyšší súd (NS) SR v kauze falšovania zmeniek odsúdil právoplatne na 14-ročné väzenie. Kosík sa vtedy na verejné zasadnutie NS SR nedostavil.

 

Kosík mohol odísť zo Slovenska legálne a s vlastným pasom, informoval nedávno okrem iného denník Sme. Uviedol, že "bezpečnostné zložky štátu neurobili nič, aby zabránili úteku odsúdeného expolicajta Kosíka, ktorý figuroval aj v nepotrestanej kauze zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča z roku 1995".

 

Pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna si Kosík odsedí za mrežami 14 rokov. NS SR v júni zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok ŠTS sa tak stal právoplatným a vykonateľným.

 

Keďže sa Kosík nezúčastnil na verejnom zasadnutí, nemohli ho okamžite zadržať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS SR v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.

 

Expolicajta uznali za vinného z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a prečinom krivého obvinenia. Bývalý elitný policajt, ktorý v minulosti figuroval v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča, mladšieho do cudziny, si odpyká 14-ročný súhrnný trest v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem toho mu bol uložený i finančný trest vo výške 100.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies